Багатур тренират на нова база
Багатур тренират на нова база / netinfo
Багатур е прабългарска школа за оцеляване и като такава организира уроци по езда и стрелба с лък. За учениците няма възрастови ограничения. Членството може да бъде редовно и свободно. При редовното се заплаща членски внос.

Приоритетите, които си поставя училището за 2008 г. са два, заяви Светла Пенева – батир или иначе казано – ръководител на школата за Варна. Първият е оформяне на облика на Багатур в морската столица, вторият е свързан с изпълняване на условията по лицензиране на школата в края на годината.

Нови двама членове ще се присъединят към Багатур като инструктори. Това са унгарецът Ловаш Жолт, който е майстор по стрелба с лък, и Богдан Манолов. Той ще преподава конна езда и каскадьорски умения. За да се усети духът на прабългарите, школата ще участва във възстановки по покана на Историческия музей във Варна във връзка с различни годишнини.

Досега възпитаниците на училището са провеждали своите занятия в Двореца на културата и спорта и на конната база във Виница. От тази година ще могат да тренират на новата база на Багатур в с.Калиманци. Там те ще разполагат с 8 коня от породата Тинкер, закупени от Холандия. Във Варна ще се специализра в т. нар. тежка конница, тоест-ездачът ще бъде тежко въоръжен и с броня.

В момента в школата във Варна се обучават 12 ученици, активно тренират 8 от тях. Вече има групи и от по-малки деца. В дисциплините, по които все още няма инструктури, възпитаниците на Багатур се обучават по време на пролетните и летни лагери в гр. Мъглиж. Тогава тренировките са от сутрин до вечер, работи се по възрастови групи, по желание в конкретно направление. Цената на заниманията и обучението в лагера е между 260 и 300 лв. Продължителността е от 5 до 7 дни.

В Багатур може да се запише всеки, който има интерес към прабългарските традиции, без ограничение за пол и възраст.