Априлска киноваканция във ФКЦ
Априлска киноваканция във ФКЦ / netinfo

Априлска киноваканция са подготвили за младата варненската публика във Фестивалния и конгресен център. В дните на ученическата ваканция, от 2 до 10 април, те предлагат специална селекция от 3 премиерни заглавия, всяко за различна възраст.

За най-малките е българската анимационна приказка „Пук" на режисьора Анри Кулев, с участието на Стоян Алексиев, Ивет Минковска, Елица Черкезова и с гласовете на Антон Радичев, Петя Силянова, Линда Русева, Веселин Ранков. Създаден по любимата на поколения деца едноименна приказка на Валери Петров, филмът ще ни отведе заедно с малката Лили към морското дъно в търсене на бисерчето на доброто и ще ни срещне с чудните му обитатели - малки медузки с надути бузки, обичащ да играе на криеница калкан, страшен октопод и с грозния Хрили, който, оказва се, има толкова добро сърце. „Пук" е първият български пълнометражен анимационен филм от повече от 20 години. Заснет със смесена техника - игрален на сушата и русуван под водата, с присъствието на екрана и с гласовете на любими актьори, с 15 чудесни песни на Любомир Денев по стиховете на Валери Петров, той несъмнено ще достави удоволствие на малките зрители, а заедно с тях и на всички, които са вече пораснали, но не са забравили, че някога са били деца.

За зрителите от 7 до 12 години е второто анимационно предложение - дублираният на български език "Дългият път на Север" на режисьора Реми Шайе. Филмът е френско-датски, но отвежда зрителите в Русия, където през 1882-ра в Санкт Петербург 15-годишната аристократка Саша мечтае за живот като този на дядо си - прочут учен и арктически изследовател, който е потеглил на експедиция към Севрния полюс с кораб, конструиран от самия него. Само че за кораба няма вест вече година, очевидно е заседнал сред полярните ледове и всички са загинали, а експедицията за издирването му се е оказала неуспешна... Родителите на Саша не одобряват мечтите й. Те правят свои планове за будещето й и уреждат бал, за да я представят във висшето общество. Там ще присъства и влиятелен принц, важен за дипломатическата кариера на баща й, а Саша трябва да танцува с него. Но за Саша принцът е важен по друга причина - тя се надява да го убеди да продължат издирването на изчезналия кораб. Убедена е от записките на дядо си, че досега не са търсили на правилното място. А когато никой не иска да я чуе, тя предприема решителна стъпка - бяга от къщи и поема по дългия път на Север, за да открие кораба сама. Филмът е отличен с наградата на публиката на един от най-прочутите фестивали на анимационното кино - в Анеси, през 2015 г.

За зрителите над 14-годишна възраст предложението е отново българско - "Каръци", филм на Ивайло Христов, разказващ за живота на младите хора и донесъл през миналото лято най-престижната награда за българското кино от няколко десетилетия насам: голямата награда на кинофестивал от най-високата категория А, „Златен Св. Георгий" от Международния филмов фестивал в Москва. Героите Елена, Коко, Пацо и Гошо са съученици от гимназията в малко градче. Неразделни приятели и неудачници, те упорито преследват мечтите си. Коко е влюбен в Елена, която иска да стане певица. Тя очаква с много надежди предстоящия концерт на известна рок група. Събитието разтърсва малкия град, пораждайки нови любовни истории, разочарования и сложни взаимоотношения.

Ролите са написани специално за младите актьори от последния клас на Ивайло Христов в НАТФИЗ - Елена Телбис, Георги Гоцин, Пламен Димов, героите дори носят техните имена. И тъй като са им очевидно точно по-мярка, образите им на екрана са удивително искрени и истински, с което видимо се харесват на младите зрители. Впрочем, „Каръци" е редкият случай, когато един филм се харесва на всички - на последния фестивал на българския игрален филм „Златна роза" във Варна той спечели едновременно, като абсолютен прецедент, наградите на критиката, на акредитираните журналисти и на зрителите, и това в добавка към наградата на Елена Телбис за най-добра актриса и голямата награда „Златната роза". Наградата на публиката „Каръци" спечели и на фестивала "CinEast" в Люксембург. Освен дебютантите, във филма участват и екранни асове като Ованес Торосян, Деян Донков, Ненчо Илчев, Стоян Алексиев. А най-голямата заслуга на лентата е, че въпреки мрачните тонове в сюжета, подсилени от черно-бялото изображение, зрителите излизат от кинозалата усмихнати.

Без да са във ваканция, не са забравени и най-малките зрители, които още не ходят на училище. За тях в събота и неделя през целия април са прожекциите на приказното анимационно приключение „Малкият рицар Тренк", което ще ги отведе на рицарски турнири и ще ги срещне с огнедишащи дракони, зли графове, добри рицари и красиви принцеси. Десетгодишният Тренк е крепостно селянче и собственост на безмилостния феодал Вертолт, който е затворил баща му в тъмница. Мечтата му е да стане рицар и да освободи баща си, а мечът му може и да по-тежък от самия него, но с неуморни тренировки той скоро е готов да премери силите си с всеки, който застане на пътя му... След много премеждия, Тренк и неговите приятели ще покажат на малките зрители, че най-важните неща на света са семейството, приятелите и любовта - и силен е само онзи, който ги има.