Анастасия Лютова след Лив Щайн: Запитахме се какви родители сме всъщност
Анастасия Лютова след Лив Щайн: Запитахме се какви родители сме всъщност / netinfo

„Много съм щастлива да участвам на „Варненско лято". Знаете, че когато завърших, тук беше моят шанс в театъра. И това е сцената, на която дебютирах. За мен винаги ще остане едно специално място". Това сподели за Дарик акстрисата Анастасия Лютова, която изпълнява ролята на Лив Щайн в едноименната пиеса. Варненци могат да я гледат в рамките на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

През март спектакълът с режисьор Крис Шарков спечели награда „Икар" за най-добро представление и водеща женска роля на Анастасия Лютова. Освен нея, в ролите се превъплъщават Василена Атанасова, Весела Бабинова, Луиза Григорова и Пенко Господинов.

Анастасия Лютова след "Лив Щайн" Запитахме се какви родители сме всъщност
netinfo

Пиесата разкрива историята на едно круширало семейство. След преждевременната смърт на потъналия й в тайни син, известната пианистка Лив Щайн изпада в дълбоко униние и се отказва от всичко, което е изпълвало живота й - от музиката, кариерата, брака, дори от самата себе си. Неочаквано посещение на обещаващата и мистериозна студентка по пиано Лоре, която твърди, че е била близка на сина й Хенри, я кара да се изправи пред демоните от миналото. Двете сключват пакт, който като че ли ще върне Лив обратно към живота...

Анастасия Лютова след "Лив Щайн" Запитахме се какви родители сме всъщност
netinfo

Автор на пиесата е Нино Харатишвили, която е от новото поколение в немската драматургия. Родена в Тбилиси, Грузия, тя завършва своето театрално образование по режисура в Хамбург, където работи и живее. Още от 12-годишна пише на грузински и немски и днес е автор на над 12 пиеси, голяма част от които и поставя. Пиесата й „Лив Щайн" е отличена с голямата награда на Фестивала за нова драматургия в Хайделберг през 2008 г.

В основата на сюжета не стои действителен случай. Проблемът, който пиесата поставя, е за едни хора, отдадени на изкуството. Това са хора, които се занимават с музика и успехът в кариерата, стопроцентовата отдаденост на творчеството и на изкуството неминуемо води до там, че трябва да платиш цената за този успех. И неминуемо отнема нещо - останалата част от живота, обясни изпълнителката на главната роля.

„Въпросите, които без да искаме си поставяме, работейки по този текст, са какви родители сме всъщност и как децата ни един ден ще мислят за нас", сподели още Анастасия Лютова.

„Лив Щайн" е съвместна продукция на Малък градски театър "Зад канала" и Фондация "Аполония". Ще има две представления на "Варненско лято". Първото бе снощи от 19:00 часа на сцена Филиал. Второто е днес по същото време и на същото място.