4 тона помощи не могат да стигнат до българите в Украйна
4 тона помощи не могат да стигнат до българите в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Хуманитарна помощ за българите в Донецк и Луганск не може да бъде изпратена, тъй като украинските власти създават пречки. Около 4 тона храни и дрехи са събрани в дарителската кампания, но не могат да бъдат транспортирани заради липсата на разрешение от местните институции. Това съобщи варненският общински съветник и председател на движение „Възраждане” Костадин Костадинов, който апелира към българското правителство да преосмисли своята позиция за управляващите в Киев.
За да премине пратката през украинската граница, властите са поискали редица документи, сред които и фактури за всеки продукт. Другото изискване е било за препоръчително писмо от украинското правителство, но след като към него била отправена молба, отговор не последвал.

Организаторите на кампанията се свързали с българския посланик в Киев Красимир Мирчев, който ги посъветвал помощите да не тръгват за Украйна, тъй като нямало да бъдат пуснати през границата. Подобна била политиката към Ръмъния и Унгария, които също искали да изпратят пратки за своите етнически малцинства. Единственият вариант да бъдат изпратени храните и дрехите е чрез Българския червен кръст.

„След като правителството ни подкрепя безрезервно сегашната власт в Киев, защо тя не ни отвръща със същото. Нашето правителство няма своя собствена политика и следва заповедите на американския посланик. Ако за американския посланик е безразлично колко българи ще умрат, за нас не е. Ако на него му е безразлично дали ще изпратим хуманиратна помощ в Донецк, за нас не е”, коментира Костадинов.

Общинският съветник алармира за политически арести в Молдова, извършвани в райони, където живеят етнически българи. В сряда е бил арестуван кметът на намиращия се в автономния регион Гагузия град Чадър Лунга Сергей Бозаджи, а на кмета на Тараклия Сергей Филипов е повдигнато обвинение. След няколко месеца в Молдова ще има местни избори, като сблъсъкът на тях ще бъде между проруските и проамериканските партии. Репресиите имали за цел да сплашат поддръжниците на избраната наскоро за лидер на Гагаузия Ирина Влах, която се обяви за сближаване на региона с Русия, смята Костадинов.