150 ученици са отпаднали от варненските училища
150 ученици са отпаднали от варненските училища / netinfo
150 ученици са отпаднали през първия учебен срок от училищата на територията на Варненска област. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Николинка Даскалова. В школата в областта се обучават над 53 000 деца. Шефката на РИО обясни, че в процентно отношение цифрата на отпадналите не е голяма, но е важно да се изяснят причините за това, както и да се направи опит учениците да бъдат върнати в класните стаи през следващата учебна година.

Николинка Даскалова взе участие е провелата се днес работна среща за обсъждане бъдещето на професионалното образование. На нея присъстваха още зам.-кметът Коста Базитов, шефът на просветната комисия Николай Джагаров, представители от дирекцията по образование, от Бюрото по труда и от центрове за професионално обучение. Среща бе замислена като съвместна с представители на бизнеса, който обаче не се отзоваха на поканата.

Зам.кметът Коста Базитов представи визията на общината за професионалното образование. По думите му тя се осланя на Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка 2006-2015г. Основните проблеми, които са отбелязани в нея, и с които и Варна трябва да се пребори, са - свръхцентрализацията на управлението на системата, големият брой необхванати и отпаднали ученици и неоптимизираната училищна мрежа.

Според Базитов тези проблеми поетапно се разрешават в морската столица. От миналата година в някои училища се осъществява програма за привличане и обучение на отпадналите ученици. Зам.кметът уточни, че развитието на професионалното образование във Варненско ще съответства на нуждите на пазара на труда. За целта ще бъдат разкривани нови паралелки за търсени професии и специалности. Както и досега държавният план прием в професионалните гимназии ще бъде съобразен и с обявените специалностите във варненските университети.

По предложение на зам.-кметът до края на февруари трябва да бъде сформирана комисия, която да направи анализ на структурата, материалната база и потребностите в професионалните училища. Основната задача на специалистите ще бъде да изготвят програма за развитието на професионалното обучение, която да мине през обсъждане в просветната комисия и да залегне в общинската стратегия за образованието. Ръководител на комисията ще бъде Веселина Иванова, от просветната дирекция, като нейни членове ще са представители на РИО, професионални центрове за обучение, Бюрото по труда и директори на учебни заведения.

Според Веселина Иванова темата за бъдещето на професионалните гимназии е най-слабо засегната в общинската стратегия за развитие на образование. Причината за това е несъответствето на редица текстове в Закона за народната просвета. Тя съобщи още, че темите за бъдещето на професионалните гимназии и отпадналите ученици ще бъдат отново обсъдени на 22 февруари по време на Националната конференция “Училището – желана територия на ученика”, както и на форума “Хуманизъм и прагматизъм в образованието” през октомври. Иванова информира още, че преди няколко дни е стартирало социологическо проучване на община Варна за вижданията на родителите за развитието на образованието. Така морската столица бъде първата с подобно проучване. Данните от него ще бъдат оповестени на 22 февруари. / Днес +