12 000 са дарили кръв за една година във Варна
12 000 са дарили кръв за една година във Варна / снимка: Дарик Варна, архив

Около 12 000 души са дарили кръв във Варна през миналата година. При едно кръводаряване се дават средно около 450 мл, което прави около 5500 литра кръв, преминали през Районния център за трансфузионна хематология миналата година. Това разкри пред Дарик д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвния център.

Варненец е рекордьор по кръводаряване, дарил е 160 пъти

Рекордьор по кръводаряване в региона е мъж, дарявал 160 пъти. Тъй като в момента е пенсионер, той вече не може да дарява кръв.

Винаги има нужда от кръводарители, отбеляза д-р Йорданова. Тя припомни, че всяко доброволно кръводаряване се възнаграждава с 2 дни платен отпуск и подкрепителна закуска на стойност 8 лева.

Дарители могат да станат всички на възраст между 18 и 65 години. Кръв не могат да дават и страдащите от хронични заболявания. Жените могат да кръводаряват 4 пъти годишно, а мъжете до 5 пъти за 12 месеца.

24 часа преди даряване не е желателно да се консумира алкохол. 24 часа след даряване пък трябва да се избягва физическо натоварване.

Най-много кръводарители има при конкретни случаи на пациенти в нужда и призиви в социалните мрежи, отбеляза д-р Йорданова. Тя разкри, че от Кръвния център във Варна не искана кръв за Димитър Желязков - Митьо Очите. Не са и идвали хора да даряват кръв за простреляния подземен бос.

Хората, които продават кръвта си пред Районния център за трансфузионна хематология в двора на болница „Света Анна", са социален проблем, смята лекарят. Според нея търговците на кръв няма да ги има, ако има достатъчно желаещи да дарят, доброволно и безвъзмездно.

По повод днешния Световен ден на безвъзмездния кръводарител в Кръвния център има ден на отворените врати, а всеки, който иска да дари кръв, може да го стори до 18,00 часа.

До 13,00 екип по кръводаряване ще има и в сградата на Областна администрация.