Започва делото срещу бившите шефове на мините
Започва делото срещу бившите шефове на мините / Sofia Photo Agency, архив

От 10 часа в Старозагорския Окръжен съд започва делото срещу бившите шефове на „Мини Марица изток" ЕАД инж. Иван Марков и инж. Гочо Христов. Очаква се да бъдат разпитани 200 свидетели.

Прокуратурата повдигна обвинения за престъпления по служба срещу двамата бивши стопански ръководители за нарушения при провеждане на процедури по закона за обществените поръчки, в резултат на които са настъпили вреди за фирмата в размер на близо 1 млн. лв. Наказанието предвидено за престъпленията, в които са обвинени Марков и Христов е лишаване от свобода до 8 години и лишаване от право да заемат ръководни позиции.

Бившият изпълнителен директор Иван Марков и заместникът му по въгледобива Гочо Христов са обвинени за това, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в „Мини Марица Изток" са нарушавали служебните си задължения. Двамата разделяли обществени поръчки за строителство на части, чиято стойност била до 100 000 лева. По този начин заобикаляли изискването на Закона за обществените поръчки за открити конкурси. Така неправомерно се давала възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти, а пряката цел на обвиняемите била ремонта или строежа да се изпълни от предварително избрана от тях фирма.

Престъпленията са извършвани от края на 2006 г. до средата на 2009 г. Информация за тях бе изнесена по време на изборите за Парламент през лятото на 2009 г. Тогава инж. Иван Марков бе мажоритарен кандидат от БСП в Стара Загора.