Започна Светлата седмица
Започна Светлата седмица / Sofia Photo Agency, архив

Богослужението за Второ Възкресение в митрополитския храм „Св. Неделя" в столицата продължи един час. Нарича се Второ Възкресение, защото за втори път в неделния ден в храмовете се чете евангелски текст, който отново разказва за Христовото Възкресение. Великден е единственият ден в годината, в който Светото Евангелие звучи два пъти.

Последованието на Второ Възкресение се отслужи във всички епархии на Българската православна църква. По време на богослужението се четат откъси от Светото Евангелие на различни езици - знак, че словото божие е универсално и предназначено за цялото човечество.

След Възкресение Христово започва Светлата седмица, която завършва с втората пасха в неделя, наричана още Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.

Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светла Сряда започва с Пасхална утреня и Златоустова света Литургия. И в следващите пет Светли дни, се отслужва пасхална утреня и Златоустова св. Литургия, а надвечер - Пасхална вечерня.