Започна кампанията за бране на рози. 2,60-2,70 лв./кг за розопроизводителите
Започна кампанията за бране на рози. 2,60-2,70 лв./кг за розопроизводителите / netinfo

Вече седмица в Казанлъшко берат масово рози. Заради топлото време тазгодишната кампания стартира с две седмици по-рано от обичайното време за района.
От тази седмица в община Казанлък започват и традиционните ритуали „Розобер" в масивите край селата в района. В събота и неделя са розоберите са туристи в Ясеново и Розово.

Между 60 и 70 стотинки е цената, която получават розоберачите за килограм набран розов цвят. 2,60-2,70 лева е цената на килограм, заплащан от розотърговците на розопроизводителите. Тази цена е по-ниска от постигнатата от 3 лева миналата година.
Сред страховете в тазгодишната кампания е и очакването да падне още изкупната цена на едро на розовия цвят, поради засушаването и по-ниския рандеман (масленост) като резултат от това. Самите розоберачи също са притеснени, тъй като високите температури от рано сутрин на практика „убиват" набраното и до кантара стига цвят с по-ниска масленост. Прогнозите на самите розопроизводители за очакванията за тазгодишната реколта са все нестабилни, на база ситуацията, но са категорични, че с минимум 20% може да паднат добивите им, именно от засушаването. Ако не падне дъжд в близките дни, ситуацията ще се усложни още, категорични са те.

Ако няма дъжд, цветът в градините ще прецъфти бързо и може да се окаже дефицит за тазгодишния празник на розата в Казанлък, който е юбилеен - 110 години от първото честване и който е след почти две седмици - на 2-ри юни.

Високата безработица тази година е решила в голяма степен хроничния проблема с дефицита на работна ръка за розовите градини, където от рано сутрин в тях сега са цели семейства. Сред най-мотивираните розоберачи са и пенсионерите, за които 60 стотинки за килограм цвят е добра цена.

От 14 000 декара през 1990 г. през 2011 г. засетите с маслодайни рози декари в България са 36 000. В същото време за последните десет години цената на българското розово масло на световните пазари се е увеличила два  пъти и вече достига 6000 евро за килограм, какъвто бе случаят през миналата година.

Повече от 40% е делът на розовото масло, произведено в България в световната козметична и фармацевтична индустрия. Изградените български дестилерии имат капацитет да преработват 2,5-3 тона розово масло на година, двойно повече от производството сега. Делът на розовото масло в износа на страната ни е 1-2%, а като стойност 50%. В кампанията по прибирането на розовия цвят са нужни 60 000 работници за трите големи розопроизводителни района в страната. Само за Казанлъшко техният брой е 27 000 човека.

Най- големите пазари за българското розово масло за миналата година са Япония, Франция и Америка.