Започна акцията Протегни ръка за живот, спешно се търси кръв АВ
Започна акцията Протегни ръка за живот, спешно се търси кръв АВ / netinfo

На 14 юни отбелязваме Международния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

По този повод екипът на "Моята еОбщина", в партньорство със Сдружение "Самаряни " и Районен център по трансфузионна хематология Стара Загора,
организира кръводарителска акция под надслов "Протегни ръка за живот"!

Днес и утре от 9.00 до 13.00 часа, в Комплекс за социални услуги, намиращ се на ул."Христо Ботев" №205, медицински екип от Районен център по трансфузионна хематология е на разположение на всички желаещи да дарят доброволно и безвъзмездно кръв.

Спешно се търси кръв AB, алармират организаторите на кампанията. Всички, които имат възможности и желание да помогнат да го направят днес и утре по време на кръводарителската акция между 9:00 и 13:00 часа. Животът на една жена зависи от нас!

Целта, която си е поставила Световната здравна организация е през 2020 г. всички държави да набират нужните им количества кръв от 100% доброволни, неплатени кръводарители.

Днес 62 страни задоволяват повече от 99.9% от нуждите си от кръв чрез доброволни кръводарители. За съжаление в България този процент все още е по-малко от 25%. Останалото необходимо количество кръв се събира чрез донори, на които се плаща „на черно" и дарители от семействата на нуждаещите се.

Кръводаряването от доброволни и безвъзмездни кръводарители е основополагащо за безопасно набиране на необходимите запаси от кръв.