За 11-ти път Дни на България във Фукуока
За 11-ти път Дни на България във Фукуока / netinfo

От днес до края на месеца в японската префекутра Фукуока се провеждат Дни на България.Проявата  е за 11-ти път и се реализира основно с участието на  Ансамбъл „Арсенал"- Казанлък.

Градът -домакин на българските дни е Мунаката, който от миналата година има официално подписан Меморандум за сътрудничество с Казанлък.

В дъното на приятелските връзки между японския град и града на розите, е дългогодишният хореограф на ансамбъл Арсенал" Христо Стоянов. Той е човекът, който преди повече от десет години стана почтен гражданин на японския град, заради заслугите, които има за добрите отношения между Япония и Българи, между Мунаката и Казанлък, на база българските народни танци. От години танцьорите на арсеналския ансамбъл радват очите и сърцата на японците с кръшните български ритми. Стотици са японците, опознали и заобичали България и българската роза, именно заради българския фолклор и личната харизма на отделните арсеналски танцьори.

Миналата година, по повод десетата годишнина от установените връзки между двата Казанлък Фукуока и Дните на България там, лично председател на асоциацията Христо Ибушев посети Фукуока. По традиция освен танцьорите от ансамбъл „Арсенал" за японския град, свързан символично и маслодайна роза пътува от няколко години Царица Роза.
Тази година честа се пада на студентката по право от ПУ „Паисий Хилендарски" Симона Петкова. Симона бе избрана на церемония в Казанлък на 27-ми май тази година. Тя ще е част от програмата и българската слава в Япония, по време на 17 дневната визита там.
В рамките на тазгодишните дни на България в префектура Фукуока, танцьорите от ансамбъл „Арсенал" ще имат 22 големи концерта в три от най- големите градове на префектура - Мунаката, Фукуока и Ая. Концертните изпълнения ще са 90 минутни. Освен това арсеналските танцьори ще изнесат още поредица от по - малки концерти с благотворителна цел: български хора ръченици ще се видят в социални домове, в домове за възрастни хора и деца със специфични потребности, училища, детски градини и други.


Отделно от това хореографът на ансамбъла Христо Стоянов ще изпълнява и своеобразна дипломатическа мисия. Той ще носи специални писма и Протокол за сътрудничество между казанлъшката Природо-математическа гимназия „ Никола Обрешков" и едно средно училище от японския град Ая.


Паралелно с магията на българския фолклор японските домакини, които вече 11-дет години поемат всички разходи на пътуващата казанлъшка делегация, ще имат възможността да се наслаждават и на традиционна българска кухня. В рамките на визитата на българите, всеки ден един ресторант в Мунаката ще приготвя обедно и вечерно меню само от български ястия. Честа тази година да готви за японците се пада на павелбанския готвач Георги Динев.