Вълшебната флейта тази вечер на оперната сцена
Вълшебната флейта тази вечер на оперната сцена / Държавна опера Стара Загора

Тази вечер от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представена за първи път новата постановка на моцартовия шедьовър „Вълшебната флейта". След „Сватбата на Фигаро" това е втората постановка от набралия стремителна скорост цикъл „Опера в куфар", който стартира с голям успех през изминалия творчески сезон. В Годината на Моцарт Старозагорската опера отдава своята почит към австрийския гений с реализацията на неговите най-ярки оперни заглавия в достъпен и привлекателен формат за всички възрасти. В рамките на 1 час и половина зрителите се срещат с избрани моменти от култовите оперни заглавия и имат възможността да се насладят на най-красивите музикални и вокални фрагменти, без да се нарушава музикалната драматургия на творбите. Режисьор на спектакъла на операта „Вълшебната флейта" от Моцарт е Денис Иванов. Талантливият артист е автор и на декора и костюмите. Спектакъла ще дирижира младият диригент Димитър Косев. Участват: солистите Петър Кунев, Игнат Желев, Александър Баранов-гост, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Теодор Петков, Виктория Пигова-гост, Дайана Георгиева-гост, Деси Стефанова, Яница Нешева, Теодор Петков, Иван Колев, Нели Нечева, Пролет Пенчева, Маргарита Йовчева, Камелия Стойчева, Емилия Джурова, Елена Петрова, Нели Нечева, Михаела Берова, Ивона Иванова, ученици от НУМСИ „Христина Морфова", оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Режисьорът Денис Иванов:
„Вълшебната флейта", като всяка приказка, дава простор на въображението. Затова пренасям действието в Ориента, в света на Шехерезада и 1001 нощ, в приказния 15-ти век - века на принцесите и рицарите, на мъжа на честта, борещ се за „дамата на сърцето", времето на орисниците и вълшебниците.
В постановката се опитвам да изведа темата за личния избор, който всеки прави в най-ранна възраст. Другото основно послание в спектакъла е свързано с толерантността между хората от различни цивилизации и религии в условията на глобализиращия се свят.