Втори сме по размер на средната месечна заплата
Втори сме по размер на средната месечна заплата / Sofia Photo Agency, архив

През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в Старозагорска област е нарастнала спрямо четвъртото тримесечие на 2011 година с 5.7%. От януари до март сме получавали средно по 784 лева, отчитат от статистиката. Данните ни отреждат второ място след работещите в София-град, които се разписват срещу 1001 лева. Най-ниско е средното месечно възнаграждение в областите Видин-462 лева, Кърджали-500 лева и Силистра-510 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо нарастване на средната месечна работна заплата, са „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване", „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" и „Други дейности".

В десет икономически дейности е регистрирано намаляване на средната месечна работна заплата като най-чувствително е намалението в отраслите „Култура, спорт и развлечение", „Образование" и „Операции с недвижими имоти".

Най-голямо увеличение през изминалата година на средната месечна заплата е регистрирано в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" „Култура, спорт и развлечения", „Финансови и застрахователни дейности", „Селско, горско и рибно стопанство" и „Добивна промишленост".