Всяко влизане в болница или аптека - с пръстов отпечатък
Всяко влизане в болница или аптека - с пръстов отпечатък / Thinkstock/Getty Images

Край на проблемите с направленията за преглед при специалист. Всеки пациент ще получава поне по едно направление на месец, независимо кога отива при личния си лекар - в началото или в края на месеца.

От април ще влизаме в болница и аптека с пръстов отпечатък. Държавата твърди, че така по-лесно ще контролира източва ли се Здравната каса и продават ли се лекарства под маста.

До началото на април всяка болница и аптека трябва да си купи апарат за пръстова идентификация. След което устройството ще се свърже със софтуера на Здравната каса, съобщава Нова телевизия.

"Тече самата процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител в Касата на това нещо", заяви здравният министър Петър Москов.

С помощта на софтуер пръстовият идентификатор ще преобразува в код от числа, под който всеки ще фигурира в регистрите на Касата. Така, когато влезем в болница или купуваме лекарства, ние ще оставяме следа.

"Така всичко може да бъде проследено. Дали някъде в някоя аптека някой се опитва да прави паралелен износ с фиктивни рецепти", заяви зам.-министърът Ваньо Шарков.

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

Пациентите и бизнесът засега приемат с резерви решението на здравното министерство за пръстовите отпечатъци. Според фармацевти затруднени ще бъдат пациентите, които не могат сами да си купят рецепта. За тях снемането на отпечатъци е излишна бюрокрация.

"Това ще увеличи още повече опашките. В случая с хосписите, със старческите домове. Там няма роднини, там медицинските сестри обикновено получават лекарства на болните и възрастните хора. Това ще създаде голямо затруднение", смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Пациентски организации твърдят, че хаос и известна нервност може да има само в началото. "Това е една възможност да се упражни контрол в реално време какво точно се случва на пациента", смята Пенка Георгиева, пациентска организация "Заедно с теб".

Източник: Novanews.bg