Васил Михайлов и Валя Балканска - гости на фолклорния събор Богородична стъпка
Васил Михайлов и Валя Балканска - гости на фолклорния събор Богородична стъпка / Община Стара Загора

Любимецът на няколко поколения българи Васил Михайлов ще бъде гост на деветото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка", който започва днес на Старозагорските минерални бани. Популярният актьор и почетен гражданин на Стара Загора ще участва в концерта, посветен на 170-годишнината от рождението на Капитан Петко войвода - емблематичният войвода и защитник на Родопите, посветил живота си на освобождението на беломорските българи. В образа на славния комита, роденият в Стара Загора Васил Михайлов се превъплъти успешно преди повече от 30 години, а образът му спечели любовта на цяла България.

Традиционният форум ще събере над 3 500 певци, танцьори и инструменталисти, както и близо още толкова публика.

В юбилейния концерт, който ще се състои от 18.30 часа, след края на програмата от първия ден на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка", ще извиси глас феноменалната Валя Балканска, която ще бъде скъп гост на концерта. Родопската певица ще изпее някои от най-популярните български народни песни за своите почитатели - участници и гости на събитието.

В съботната вечер, под откритото небе на Старозагорските минерални бани ще се представят и гости от руския град Самара - Народен вокален хор „Вера", с художествен ръководител з.д. Галина Жукова. Водещ ще бъде актьорът Ивелин Керанов.

След края на юбилейния концерт, от 20.30 часа присъстващите ще могат да се докоснат до „Магията на огъня" - художествена интерпретация на нестинарски танц. За удобство на желаещите да видят на живо този невероятен и атрактивен танц в жарта, последният автобус от Старозагорските минерални бани за Стара Загора ще тръгне в 22.00 часа.

Организатори на събора, който с всяка изминала година става все по-популярен, са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея", Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор и НЧ „Христо Ботев - 1952" Старозагорски минерални бани, със съдействието на Министерството на културата.