Увеличиха парите за двойки с репродуктивни проблеми
Увеличиха парите за двойки с репродуктивни проблеми / DarikNews.bg

Парите, които община Стара Загора отпуска през тази година за финансиране на двойки с репродуктивни проблеми, са били увеличени с 10 000 лева. Това обявиха от фондация „Искам бебе", които са партньори на общината в проекта.

Първоначално предвидената за това сума в бюджета на общината е била 30 000 лева. Документи са подали 25 двойки и след обсъждане в общинския съвет е решено всички те да получат финансиране за инвитро процедурите. На всяка ще бъдат предоставени по 1600 лева.

Около 40% от двойките в Стара Загора, които са получили финансиране за инвитро процедури в последните три години вече са се сдобили с бебе. „10 семейства вече се радват на децата си. Имаме и близнаци. Благодарни сме на община Стара Загора за подкрепата. През тази година това е единствената община, която увеличи средствата за семействата с репродуктивни проблеми", разкри председателят на фондация „Искам бебе" Радина Велчева.

Фондацията е създадена през 2007 г. и отбелязва днес шестия си рожден ден. Стара Загора пък е вторият град извън София, в който фондацията открива свой център.

„Община Стара Загора се отнася с особено внимание и подкрепа към проблемите на тези двойки. Работим заедно с фондацията от три години и се надяваме и тази година финансираните двойки да станат родители. Сумата, която отделяме вероятно никога не стига, но моралната подкрепа, която оказваме също е много ценна", заяви заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

От името на кмета Живко Тодоров тя подари на фондацията огромна торта. Тя ще бъде раздадена на децата, които ще се включат в отбелязването на празника на фондацията в парк „Пети октомври".

През целия ден в парка ще има организиран и благотворителен базар със стоки изработени от доброволците на фондацията. Средствата събрани от него ще бъдат дарени на двойки с репродуктивни проблеми. Подобни базари са традиционни за фондацията като се организират ежемесечно в различни градове. „Сумата, която се събира е между 2000 и 4000 лева и тя също отива за финансиране на двойки", заяви Радина Велчева.