Ути Бъчваров раздаде на казанлъчани 3 000 порции боб
Ути Бъчваров раздаде на казанлъчани 3 000 порции боб / община Казанкък

Ути Бъчваров - Гост на Фестивала на розата 2016 бе разположил огромния си меден готварски казан, който тежи 1 тон в парк „ Розариум". Ути раздаде на посетителите в парка над 3 000 порции сготвен от него фасул. В подготовката и приготовлението на пресните зеленчуци и мерудии за гозбата се включиха и местни баби.
Истинска атракция за жителите и гостите на града бяха бобената чорба на известния телевизионен кулинар. Ути раздаде и студен чай от рози, комбиниран с билки и мед.

Той се включи и в друго празнично събитие в парк Розариум" - изложбата „ Хлябът на българина - обред, бит и вяра".

13 читалища, пенсионерски клубове и училища демонстрираха кулинарни умения в традиционната за Празника на розата изложба на хлебни изделия. Участие взеха и представители на Професионалната гимназия по лека Промишленост и туризъм, която заедно с Община Казанлък е организатор на събитието.

В кулинарната надпревара се включиха читалищата „Възродена Искра - 2000" и „Жар" от гр. Казанлък и читалищата в градовете Крън и Шипка и селата Бузовград, Голямо Дряново, Горно Изворово, Дунавци, Копринка, Овощник, Розово, Черганово, Ясеново, Пенсионерски клуб - село Енина. Всички те показаха майсторство, сръчност и усет към красивото в приготвянето на хляб и хлебни изделия.

Под председателството на Ути Бъчваров взискателното жури присъди награди на представените хлебни изделия в три категории - най-атрактивен експонат, най-вкусно изделие, най-красиво подредена маса. За най-атрактивна бе определена питата на участниците от читалището в село Дунавци. Баницата от село Бузовград бе посочена за най-вкусна. Най-красиво подредена бе масата на представителите на читалището в село Розово.

Поздрав към участниците в изложбата и присъстващите ценители на кулинарното изкуство отправи археологът проф. Николай Овчаров - гост на Фестивал на розата 2016.
Гостите в парк „Розариум" забавляваха с фолклорни изпълнения вокална група „Веселите звънчета" от народно читалище „Цвятко Радойнов" в гр. Крън и танцьорите на фолклорен ансамбъл „Луди - млади" към народно читалище „Жар".

Паралелно, за ценителите на виното в гр. Казанлък бе открито 6-тото издание на Фестивала на виното Розе.

Форумът става все по-обширен, с още по-богата гурме зона. Броят на участниците същ расте - производители и търговски обединения, малки и големи винопроизводители.

„Едно от най-големите достойнства е, че всичко е българско - българско сирене, български трюфели, българско мариново вино, български тракийски хляб", коментира един от организаторите Анна Дуднадакова.
Тя допълни, че изложението в Казанлък е единственият форум, който успя да направи връзка и да олицетвори виното.

„Сблъскахме се с разнообразието на розетата, които вече съществуват на нашия пазар и се налага извода, че борбата за получаване на едни добри розета води до чудесни резултати", каза Вили Гълъбова - международен оценител, представител на журито.
Присъдени бяха 13 златни , 30 сребърни и 11 бронзови медала. Присъден бе и шестият „ Златен киликс".

Бранд комсия за продуктов дизайн разгледа над 60 бутилки, от които отличи 15. По време на награждаването председателят на комисията доц. Мирян Мирянов, преподавател в Националната художествена академия, изтъкна ролята на професионалистите художници - дизайнери в цялостното оформяне на винените продукти.

Танците за малки и големи изпълниха площад „Севтополис" в следобедните часове с фестивал на мажоретните състави, последван от международен фолклорен фестивал, а в парк „Розариум" и пл.КИАЦО танците бяха в ритъма на Зумба.

С огромен емоционален заряд откри концерта си Веселин Маринов.
"Вие знаете колко много обичам Казанлък!", се обърна той към почитателите си и запя най-известните си песни, за да превърне в незабравима и тази празнична вечер в община Казанлък.

Казанлък продължава да празнува кулминационните дни на Фестивала на розата 2016.