честване
честване / netinfo
Това е кулминацията в програмата за 140-та годишнина от боевете за Стара Загора

Старозагорския митрополит Киприан ще има специално участие в спектакъла „Молитва за Стара Загора”- кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.). Митрополитът ще влезе в образа на молещия се човек, а атмосферата на уникалното представление ще допълнят изпълненията на квартет „Ева”, музиката на формация „Исихия“. Светлинно-звуковият спектакъл ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри, досега не е правен у нас, твърдят организаторите.

Светлинно-музикалното представление е на 31 юли от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Богатата програма, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, която започна още на 1 юли, включи редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.

 На петдневно посещение в Стара Загора по повод годишнината, на 28 юли, петък, пристига 5-членна делегация от побратимения руски град Самара, която се води от Галина Андриянова – председател на Общинския съвет на Самара.

Всички официални гости на събитията ще получат плакет - реплика на героичното Самарско знаме. Очаква се да пристигнат председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът Илиана Йотова, посланици, вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители, кметове и зам.-кметове на общини и др.

За жителите и гостите на града, които желаят да посетят събитието, са осигурени автобуси, които тръгват от паркинга зад сградата на театъра на 31.07. – в 20.00 ч.