Три награди за Старозагорските пчелари
Три награди за Старозагорските пчелари / снимка БТА
Представителите на Старозагорското пчеларско дружество “Липа” се върнаха с три награди от фестивала на меда в Царево. Царица на меда стана Таня Земярска, отличието за нов продукт и добра опаковка спечели Ваня Цветкова, а за най-добър щанд наградата получи Стефка Драганова.

В сравнение с миналата година се увеличава интереса към производството на мед, каза председателят на дружеството Тодор Иванов. Реколтата се е повишила с около 17 – 18 килограма мед на кошер. Около 40% се е повишила консумацията на пчелен мед в Стара Загора, а цената е скочила с около 2 лева. От 40 до 50% от добивите на мед отиват за транспортни разходи.

Субсидии на пчеларите се отпускат само за тригодишната програма на Министерството на земедението, като половината средства се отпускат от ЕС , а другата половина са от бюджета. В нея участават 20 пчелари от Старозагорски регион. Тя има за цел подмяна на инвентара и увеличаване на пчелните семейства.

В другата програма - “Млад фермер” учатват 2-ма пчелари от областта. За тази програма се отпускат 40 хиляди лева, а за да се включиш трябва да имаш 72 пчелни семейства. Изискването е до 5 години семействата да станат 210.

От Старозагорското пчеларско дружество “Липа” обмислят варианта да излязат с декларация в подкрепа на млекопроизводителите. “Ние сме земеделски производители и знаем колко е трудно. Подкрепяме всяко искане на хората от земеделския бранш”, допълни Тодор Иванов.