посетители музей
посетители музей / община Стара Загора
Всички културни институти в Стара Загора се подготвят за сценичните прояви на открито, във връзка с последните заповеди на министъра на здравеопазването.
 
До 40 зрители ще могат да наблюдават постановките на Драматичен театър „Гео Милев“ на сцена Лапидариум в Регионалния музей. Ръководството на един от най-старите театри в България е обявило готовност за първи спектакли  в средата на месец юни.
 
Още на 24 май почитателите на Държавен куклен театър ще могат да се насладят на първата постановка след отмяната на извънредното положение.
 
Директорът на Държавна опера Огнян Драганов е изразил готовност за стартиране на репетиции по подготовка на репертоара от 1 юни, а спектаклите ще се представят на Античния форум „Августа Траяна“.
 
Сценичните заглавия на театрите и операта ще бъдат адаптирани за сцените на открито, но при запазване на високи художествени качества на продукциите.
 
Спектаклите ще бъдат представяни при спазване на всички противоепидемични мерки за социална дистанция и запълване на капацитета на пространствата до 30 %. Отговорността за изпълнението на всички изисквания е на организаторите.
 
По думите на ресорния зам.-кмет Милена Желева новата действителност изисква нов подход и нови проекти, и добави, че културните институти обсъждат  възможности за откриване и на нови алтернативни арт пространства в Стара Загора.
 
В Стара Загора врати вече отвориха Художествената галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Библиотека „Родина“. Първите си посетители посрещнаха Регионален исторически музей – Стара Загора, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и Музей „Неолитни жилища“.

Музейните обекти Къща-музей „Градски бит“, „Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век“ и „Хилендарски метох“ към настоящия момент няма да бъдат отворени за посещения, поради малките размери на експозиционните площи.
           
Във всички старозагорски културни центрове е създадена  организация за спазване на пропускателен режим, при който да не се допуска струпване на хора. Те разполагат с необходимите дезинфектанти и предпазни средства. Ще бъде извършвано редовно проветряване и дезинфекция на всички пространства и повърхности. Носенето на защитни маски е задължително.