балет
балет / Държавна опера Стара Загора
Тази вечер  от 19.00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи ”Ромео и Жулиета” - балет по музика на П. И. Чайковски и „Полет към светлината” - балет по музика на Чайковски, Гершуин, Масне, Пиацола, Росини.

Хореографията и режисурата на двата едноактни балетни спектакли са на примабалерината, хореограф и педагог  Силвия Томова, която от ноември 2016 година е художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. В рамките на няколко месеца бе оформена интернационална балетна трупа, в която бяха привлечени балетисти и балерини  от България, Гърция, Франция, Италия, Албания, Южна Корея, Тайван и Япония. Всички работят усърдно и на изключително високи обороти под ръководството на неуморната последователка на елитната санкт-петербургска школа Силвия Томова. За кратък период от време балетните артисти успяха да постигнат забележителни резултати в своето индивидуално и ансамблово развитие. След „Делвата“, чиято премиера се състоя през ноември 2016г., балетните спектакли „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ са второто сериозно предизвикателство пред Балета на Старозагорската опера. Силвия Томова поставя за трети път двата едноактни балета – за първи път тя осъществява триумфално своята идея с Балета на Косово, през 2014 година – с балетната трупа на Русенската опера, а сега – с балета на Държавна опера-Стара Загора. Примабалерината смята, че с успешното преодоляване на техническите и хореографски задачи в двата спектакъла, Балетът на Старозагорската опера видимо ще навлезе в нов етап, към който неотклонно се стреми.

Декорите и костюмите в балетните спектакли „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ са дело на неповторимия световноизвестен художник от Италия Салваторе Русо, поставял с голям успех и многократно в най-големите оперни театри в Италия и по света. В Старозагорската опера Салваторе Русо създаде великолепните костюми в спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ /2015/, както и уникалните костюми и декори на операта „Селска чест“ и на балета „Делвата“ /2016/.