Таньо Брайков
Таньо Брайков / netinfo
Нека старозагорци да отделят няколко минути от времето си и на 18 юни да гласуват в местния референдум по казуса „Бедечка”, призова в студиото на Дарик председателят на Общинския съвет адвокат Таньо Брайков.
 
Въпросът е „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север - алеята към предприятие Труд и юг – ул. „Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора“.
 
Формулировката на въпроса отнела 4-5 часа дискусии, обясни адвокат Брайков. „Стигнахме до извода, че това е най-изчистеният вариант. Ръководихме се от принципа, че той трябва да е максимално ясен и в него да има термините отчуждаване, заплащане от общинския бюджет, изграждане на парк. Така всеки ще разбере, че изграждането на парк трябва да бъде предшествано от процедурата по отчуждаване, която е свързана със заплащане. Иначе, ние всички сме „за” парк, но ако земите бяха общински или държавни. Проблемът е, че в момента те са собственост на частни, юридически или физически лица.
 
Референдум трябва да има, това е най-демократичната форма за допитване до населението. Това е моята позиция като председател на Общинския съвет", добави Брайков.
 
„Като юрист смятам, че всички законови разпоредби в страната ни, добри или лоши, трябва да се спазват. В момента у нас частната собственост е неприкосновена, а ние извършваме дискриминация по отношение на собствениците на земи в „Бедечка”, защото право на собственост включва три елемента-право на владеене, право на ползване и право на разпореждане. Тези хора владеят имотите си, могат да се разпореждат с тях, но не могат да ги ползват.
 
Парк „Бедечка” би могъл да съществува, но преди да започне процедурата по отчуждаването на земите там, т.е. 2003 година. Оттам нататък парк не може да бъде изграден, защото посягаме на собствеността на тези хора, връщаме се в епохата на национализацията”.
 
По думите на Брайков, цената на отчуждителната процедура, е 33-34 млн лева, а за парк ще са необходими около 24 млн лева-средства, които се калкулират на базата на тези, които са вложени за парк „Артилерийски”, тъй като за „Бедечка” не са правени проектно-сметни документации. „Ето защо, проблемът не е в парка, а в неговата цена. За мен е невъзможно да бъде отделен подобен финансов ресурс на стойност приблизително 60 млн лева и то при бюджет на община Стара Загора 100 млн лева. За инфраструктура на квартал безспорно ще са необходими средства, и то не малко. Възможно е обаче, инфраструктурата да се изгражда постепенно, в зависимост от построените сгради, така както е и в редица старозагорски квартали. 
 
Ето защо, мисля че не е редно 51 общински съветници да обременят общината с такава финансова тежест. Редно е това да се реши от обществеността”.
 
До 18 юни община Стара Загора е задължена да изготви информационен лист, да проведе разяснителна кампания и прикани старозагорци да участват в допитването.