/ Dariknews.bg
Деветнайсет информационни табели са поставени на някои от улиците в Стара Загора. Те по от проекта “Улици с неведоми имена”, който  е по инициатива на Ротаракт и Интеракт клуб – Стара Загора, а се осъществява с помощта на Обществен дарителски фонд и община Стара Загора.

Разказват за личностите, на които са кръстени старозагорски улици

Идеята се поражда миналата година, когато членове от Интеракт клуб искат да направят нещо иновативно за града. Тогава Интеракт и Ротаракт клуб започват да работят заедно по инициативата, която ще бъде в полза както на старозагорци, така и на гости на града.

Табелите съдържат кратка, но съществена информация за улицата и личността, на която е кръстена. За по-любопитните старозагорци на всяка табела е поставен QR код, който при сканиране с телефон показва по-обширна информация за конкретната личност, разказа Васил Демирев, член на Ротаракт клуб. Проектът е на стойност 7 700лв, като в сумата влиза както изработката, така и монтажът.

В "Приказки за Стара Загора" разказват за старозагорското радио

За образователната и родолюбива инициатива стана ясно на поредното издание на “Приказки за Стара Загора”. За  личностите, на които са кръстени част от старозагорските улици, разказа обширно Райна Антонова от Регионален исторически музей – Стара Загора. Любопитен факт е, че улица „Иван К. Вазов”, която се намира в кв. „Железник”, не е кръстена на поета Иван Вазов, а на неговия племенник.

Иван Киров Вазов е син на един от братята на поета Иван Вазов. Участвал е в двете Балкански войни, Първата Световна война и в превземането на Одринската крепост. След  подписването на Ньойския договор и съкращаването на българската армия, той записва право в Софийски университет и започва да практикува в Стара Загора, като дарява почти цялата си заплата за вдовици, сираци и военноинвалиди.

През 1940 г. е избран за народен представител, а през 1942г става министър на труда, което изиграва лоша роля в живота му. На 1 февруари 1945г е осъден на смърт, глоба и конфискация на имущество. Организаторите обмислят инициативата да продължи в бъдеще и да бъдат поставени още табели.