Веселина Кацарова
Веселина Кацарова / Община Стара Загора
На 29 август от 18:00 ч. в Международния младежки център в Стара Загора, ще се състои среща на Веселина Кацарова - световно известна оперна прима, Почетен гражданин на Стара Загора и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора с почитатели и приятели на нейното голямо изкуство.
 
Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Започва да свири на пиано на четири години. След като завършва обучението си по пиано в Музикалното училище в родния град, продължава образованието си по оперно пеене в Музикалната академия при проф. Реса Колева. Още като студентка изпълнява главни роли в Националната опера.
 
Световната й кариера започва през 1989 г., когато сключва договор с операта в Цюрих. Там много скоро се превръща в любимка на публиката и е определена от международната преса като голямото откритие на Херберт фон Караян. През същата година печели Първа награда на Германския песенен конкурс “Neue Stimmen” в Gütersloh. Две години по-късно  Кацарова прави дебюта си на фестивала в Залцбург с две матинета в Моцартеума, както и като Анио от „Милосърдието на Тит“ под диригентството на сър Колин Дейвис.
 
През есента на същата година дебютира с огромен успех и като Розина в операта „Севилският бръснар“ на Росини. С роли от опери на Моцарт и Хендел, композиторите от епохата на белканто и френски репертоар е участвала в най-големите оперни театри и фестивали: Гран театр в Женева, Ковънт Гардън, Гран театр Лисеу Барселона, Дойче опера Берлин, баварската Щатсопера, Парижката национална опера, Миланската скала, Лирик опера в Чикаго, Метрополитен, операта в Сан Франциско, Театро Реал в Мадрид, фестивала в Залцбург Маджо Музикале Фиорентино, оперния фестивал „Росини“ в Пезаро. Веселина Кацарова е работила с прочути диригенти като Херберт фон Караян, Николаус Харнонкурт, сър Колин Дейвис, Пинкас Щайнберг, Сейджи Озава, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути. Волфганг Савалиш, Айвър Болтън, Владимир Федосеев и Зубин Мета. Изнасяла е концерти и рецитали навсякъде в Европа, САЩ и Япония. Записите й за RCA Red Seal са многократно награждавани.
 
Веселина Кацарова е носител на титлата Камерзингерин на баварската Щатсопера в Мюнхен, както и Камерзингерин във Виенската Щатсопера.
По всичко личи, че музикалният свят е в нозете на прекрасното мецо сопрано и великолепна актриса. И въпреки това, тя не забравя корените си и където и да се намира, с гордост прокламира, че се гордее, че е българка и е от Стара Загора. Нещо повече. Преди три години, тя пое ангажимента на артистичен директор на Старозагорската опера. Благодарение на нея, меломаните имаха честта и удоволствието да гледат и слушат първокласни оперни певци.
 
Нещо повече. За втора година Веселина Кацарова, именно в Стара Загора провежда Международен майсторски клас с млади оперни изпълнители. Освен че преподава своя опит, допринася името на родния град да се произнася с уважение по всички краища на света.
 
Срещата с Веселина Кацарова е от поредицата „Красивите лица на Стара Загора“ и е посветена на 140 години от възстановяването на града- герой. Организатор е сайтът за литература, изкуство и култура dolap.bg със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център.