Старозагорци с жалба до кмета и Бойко Борисов
Старозагорци с жалба до кмета и Бойко Борисов / БТА

Жалба до кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев, с копие до министър-председателя Бойко Борисов, Районната прокуратура, Обществения посредник Павлина Геренова, Общинския съвет и Регионална дирекция за национален строителен контрол - Стара Загора, са изпратили граждани, живущи в близост до новострояща се бензиностанция на "Петрол" АД.

Недоволството на старозагорци предизвика строежът, в непосредствена близост до жилищен блок на адрес бул. "Цар Симеон Велик" 65.

"Не сме уведомени за този строеж. Не сме и убедени, че бензиностанцията отговаря на Наредба № 2 за Пожарнотехническа безопасност, след като поради тази причина беше спряна от експлоатация преди 5 години", обясни домоуправителят на вх. В в блока Николай Ценков.

Към жалбата до институциите е прикрепена и подписка от живущите в блока.

Гражданите настояват да се преразгледа разрешителното за строеж на бензиностанцията, защото според тях се нарушава Законът за устройство на територията. Според живущите в блока не е спазено законовото разстояние между жилищната сграда и бензиностанцията. Гражданите се притесняват и от бензиновите изпарения около домовете си.

Инициативният комитет на живущите в блока е наел адвокат и обмисля завеждане на гражданско дело срещу институциите, издали разрешителното за строеж.

По-късно днес ще бъде внесена и молба до Регионална дирекция за национален строителен контрол - Стара Загора за спиране на строежа до приключване на проверката на документите.

Строителните дейности в района започнаха в края на миналия месец. В срок от 45 дни от започване на строежа бензиностанцията трябва да е бъде завършена. По план там трябва да има две колони с три вида горива.

Блокът, който е в непосредствена близост до бензиностанцията, има 5 входа с 28 апартамента във всеки вход.