Стара Загора посреща дигитални експерти в помощ на бизнеса

До края на ноември следват спирки в още четири града, целящи да подпомогнат развитието на дигитална икономика на местно ниво

До края на ноември следват спирки в още четири града, целящи да подпомогнат развитието на дигитална икономика на местно ниво
Мрежата за дигитално развитие EDIT заедно с Google пристигат в Стара Загора на 17 септември. Градът на липите е трета поред спирка от тримесечната инициатива EDIT On The ROAD - своеобразно роудшоу, минаващо през 7 български града. Организаторите на поредицата събития целят да срещнат технологичните общности с традиционните индустрии, да им помогнат да си сътрудничат, да опознаят нови дигитални инструменти за растеж.

Дигитални мостове от града на липите

Лектори на събитието ще бъдат Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на EDIT. Саша е дигитален пионер и носителка на награда Дигитална жена на Европа през 2013 г. Освен нея гостите на събитието ще имат възможността да чуят своя съгражданин дипл. инж. арх. Стоян Тодоров. Старозагорецът завършва архитектурния факултет на Технически университет Мюнхен и основава в родния си град дъщерна фирма на немската iQvolution AG - “Aикюволушон България”.

Саша Безуханова

Фирмата е позиционирана на международния пазар на услуги в областта на 3D лазерното скениране. Клиенти на фирмата са почти всички автомобилни производители, а в биографията й са записани над 200 проекта в цяла Европа, САЩ и в Средния Изток. Стоян Тодоров е изработил своеобразен дигитален мост между бизнеса в Стара Загора и бизнеса в Мюнхен, доказвайки тази успешна формула.

Наскоро немската архитектурна компания на Тодоров – ST Architekten GmbH регистрира фондация в Стара Загора, която има за цел да разпространява иновативни знания и умения. Фондацията към настоящия момент работи за създаване на център по интелигентен урбанизъм и сигурност. В тази изключително актуална за днешния ден област, Стоян разработва своята научна дисертация.

Представител от страна на Google ще бъде Биляна Пантева. Тя се присъединява към маркетинг екипа на Google от началото на 2013, където отговаря за програмата за дигитални агенции Google Partners в България. Биляна ще покаже на участниците в събитието как се работи с дигиталния инструментариум за бизнес на Google и ще представи платформата Google Дигитален гараж, към която е трейнър. Сред темите, които пантева ще разгледа са и създаване и популяризиране на уебсайт, SEO, SEM, Google AdWords Търсене и Дисплейна мрежа, социални медии, имейл маркетинг, афилиейт маркетинг, уеб анализ и други.

Заедно за местната екосистема

Следобедната сесия от целодневната програма на събитието предвижда работилница за местните дигитални и конвенционални бизнеси, водена от Ирина и Петър Горялови - коучове по организационно лидерство за изпълнителни директори от DreamersDo, както и фасилитатори на работилницата. Темите, които ще бъдат разглеждани по време на събитието са свързани с предизвикателствата пред дигитализацията на бизнеса в Стара Загора, но и възможностите, които тя може да отвори пред него. Заедно с участниците в работилницата ще търсят отговори на въпросите коя би била идеалната екосистема, подкрепяща дигитализацията на бизнеса в Стара Загора и как местната икономика да стане по-конкурентна.

Мащабната обиколка на страната EDIT On The ROAD стартира през август с нетипична плажна конференция във Варна. EDITogether Varna: Digital Meets Art се проведе в рамките на инициативата “Варна - Европейска младежка столица 2017” под патронажа на кмета на Варна Иван Портних. Конференцията на брега на морето срещна технологични пионери, артисти и предприемачи. Тя даде началото на турнето EDIT On The ROAD, което освен през Пловдив, предстои да мине през градовете Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе. Датите на турнето може да следите на уебсайта http://eotr.edit.bg

В рамките на всяко събитие в страната е предвидена лекция от утвърден на международно ниво предприемач, презентация на инструментите за онлайн присъствие на Google, както и работилници за идентифициране на предизвикателствата и възможностите за развитие на регионалния бизнес чрез въвеждане на дигитални решения. Турнето е първият подобен проект на мрежата за дигитално развитие EDIT (Economic Development via Innovation and Technology), която беше създадена през 2016 г. в рамките на платформата за социални иновации MOVE.BG. През лятото към инициативата се присъедини и технологичната компания Google.

Голям международен финал

Дигиталното турне на EDIT и Google ще завърши с голяма конференция в София на 23 ноември. Неин гост ще бъде комисарят по дигиталните въпроси Мария Габриел, както и високопоставени представители на световни технологични компании. Целта на събитието, освен да представи резултатите от тримесечната обикока EDIT on the ROAD, е и да даде заявка за потенциала на България на бъде регионален дигитален хъб на Балканите.

Медиен партньор на проекта е Нетинфо.