/ Община Стара Загора
Предприемчиви търговци пък бяха спретнали уханни скари с кюфтета, кебапчета и други вкусни мезета
За тринадесети път в старозагорското село Змейово пристигнаха гости от близо и далеч, за да участват в Празника на пелина.

Община Стара Загора

Той се организира от Община Стара Загора, местното кметство и НЧ „Пробуда 1928“. Тази година се навършват и 100 години от първото производство на пелин в селото.

Община Стара Загора

Още преди официалното откриване танцьори от фолклорни формации, жители на селото и гости се хванаха на кръшно хоро, за да дадат началото на празника.
Отец Петър отслужи водосвет за здраве и освети пелина.

Какво, къде, кога в Стара Загора

„Добре дошли на тринадесетия празник. Нека животът Ви да бъде сладък, да ви горчи само като пиете змейовския пелин“, пожела кметът на селото Стоян Трифонов

Община Стара Загора

„Поздравявам Ви с празника и с това, че толкова години пазите традициите и ги предавате на поколенията. А това е единственият начин българското село да остане живо“, каза Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора.

Община Стара Загора

„Винаги ми е приятно като идвам на този празник, той е прелюдия към предстоящите светли празници. Змейовският пелин е познат не само у нас, а и в чужбина. Надявам се да се насладите на еликсирната напитка, но не прекалявайте. Пийте, пейте, танцувайте и се забавлявайте“, поръча и Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Община Стара Загора

Общо 22 са пробите от бял и червен пелин, които трябва да оцени компетентно жури в състав: Искрен Пачаманов, Славей Паунов и Теньо Димитров. „Тази година участниците са доста повече от миналата, ще победи най-добрия пелин“, категоричен бе Пачаманов.

Община Стара Загора

Гостите на празника бяха посрещани още на стълбите пред читалището с хляб и сол, както и с дъхав пелин. След това те се отправяха към бъчвите, където производители ги подканяха  да опитат от еликсира. За мераклиите да си купят цената е 5 лв. за литър.

Община Стара Загора

Предприемчиви търговци пък бяха спретнали уханни скари с кюфтета, кебапчета и други вкусни мезета. Традиционно ехтяха изстрели от стари пушки и пищови, както и от черешово топче, произвеждани от представители на клубовете за любителите на старинни оръжия „Поп Минчо Кънчев“ и НД „Традиция“ .

Община Стара Загора

В празничната програма се включиха фолклорни певчески и танцови състави от Стара Загора, Раднево, Гълъбово, както и от старозагорското село Загоре и симеоноградското Калугерово.