Румен Петков: Цветанов е започнал от Седмо управление на ДС
Румен Петков: Цветанов е започнал от Седмо управление на ДС / DarikNews.bg

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е започнал кариерата си в Седмо управление на Държавна сигурност, каза в Стара Загора депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него вотът на доверие към правителството не отменя вота на недоверие, свързан с политиката в сферата на вътрешната сигурност и обществения ред.

Отзоваването на посланиците ни с принадлежност към ДС е груба демонстрация на прилагането на двоен стандарт, смята Румен Петков, тъй като самият вътрешен министър Цветан Цветанов е стартирал кариерата си от тази структура. „Той е започнал в Седмо управление на ДС. Това е едно изключително специфично управление. Вътре са трите най-важни от гледна точка на информация, събиране, контрол и организация, системи на държавата. Ако г-н Цветанов се изправи и каже-не съм работил в Седмо управление на ДС, веднага му изкарвам пет човека, с които е работил. Нещо повече-шефът на Агенция Митници е започнал като доносник, в ДС е работил и шефът на Гранична полиция. Т.е. вътрешният министър и премиерът са готови да предоставят сигурността на българските граници и контрабандните потоци в ръцете на Държавна сигурност".

Според Петков държавата е в основата на контрабандната политика и заради това провалът на членството ни в Шенгенското пространство е довело до нереализация на главната идея на ЕС-свободното движение на стоки и услуги."Очевидно с това ниво на контрабанда ние представляваме реална заплаха за икономическата сигурност на ЕС. Всички тези скандали ще влязат в доклада на ЕК и може да се стигне до безпрецедентни мерки".

БСП няма основание да се притеснява от предсрочни парламентарни избори, коментира още Румен Петков.