Неделно училище
Неделно училище / netinfo
Вратите на храма са отворени, но свободната воля е онова, което ни прави човеци. Тази свободна воля трябва да бъде заявена от всеки. С тези думи отец Евгений, председател на църковното настоятелство при храм „Св. Троица“ в Стара Загора, отваря вратите на ремонтираното Неделно училище към храма. На 6 октомври то ще посрещне патриарх Неофит и синодалните митрополити, които ще присъстват на неговото освещаване.
 
За близо 18 години стотици старозагорски деца са заявили своята свободна воля и са преминали през Неделното училище. Днес то се посещава от 70 деца, като най-малките са едва тригодишни. В обновената сграда е изградена рампа за деца с увреждания, подредена е библиотеката и залата за занимания.
 
Неделното училище е дело на свободната воля на децата и техните родители. В него ние не създаваме свещеници, монаси, иконописци...ние създаваме ценностна система. Тя е срещу липсата на морални устои, безконтролната слободия, която се изразява в престъпност, наркомания- всичко онова, което ни трови като общество в последните години. Затова смятам, че създаването на ценностна система чрез религиозното възпитание е основната превенция срещу всичко това, убеден е отец Евгений.

Неделно училище
netinfo

 
Началото на Неделното училище към храм „Света Троица” е поставено през 2000 година, в една малка стаичка, после се мести в параклиса. През 2012 година неизползваемата от години дърводелска работилница става новият Дом на Неделното училище и неговите възпитаници. Започва нелек и дълъг процес за набиране на средства за обновяване и ремонт. Включват се много благодетели-изградена е ел. инсталацията, асеновградска фирма дарява теракотените, фаянсови и гранитогресни плочи, старозагорска фирма дава климатиците...
 
Помогнаха ни много наши приятели, приятели на Бог. Но, най-важното е, че във всички дейности се включиха децата от Неделното училище-от ремонта до почистването, заедно изхвърлихме осем контейнера строителни отпадъци. Затова днес децата с основание могат да го наричат нашето училище, споделя отец Евгений.
 

Неделно училище
netinfo


Около 30 талантливи и влюбени в изкуството деца посещават Ателието по иконопис към Неделното училище. Заедно с иконографа Зорница Иванова те дадоха урок по вяра назад в годините, като подредиха няколко благотворителни изложби със свои творби, а събраните средства вложиха за ремонт на сградата.
 
Преди три години в залата за детско творчество на Градската художествена галерия в Стара Загора беше открита удивителна изложба на икони, нарисувани от деца на възраст от 4 до 15 години. През 2016 година бяха откупени повече от половината икони от благотворителната детска изложба. Тогава директорът на Художествената галери проф. Марин Добрев изрази надежда, че много от най-малките зрители, техните родители, баби и дядовци, ще открият в рисунките на децата уроците на вярата.

Неделно училище
netinfo


В навечерието на Великден миналата година, посетителите на изложбата се насладиха на вдъхновените творби на 30-те млади автори. Тази година директорът на Художествената галерия Марин Добрев отново не скри възхищението си от творбите на децата и поздрави учителите им Зорница Иванова и Илиана Димова за неуморните усилия.
 
Иконографът Зорница Иванова не крие, че изпитва чувство на гордост и удовлетвореност от амбицията и творческия хъс на децата от Ателието. Децата, които идват тук са с отношение към вярата, към рисуването. Срещите и заниманията ми с тях ме приземиха. Направиха ме нов човек, човек, който да търси, да учи, да поглежда вярата и живота от друг ъгъл. Най-важният урок, който получих от тях е, че трябва да споделяме-и хубавото, и лошото. И да търсим път един към друг.

Неделно училище
netinfo

 
Гордост за отец Евгений и Зорница са двамата семинаристи, които сега учат в Гърция. Техният път започнал в Неделното училище. Ирина Начева пък е първокурсник в специалност „Църковно изкуство” към Богословския факултет на ВТУ.
 
А вратите на храма остават отворени...