апарат
апарат / ПП ГЕРБ
Апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19, беше официално връчен на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов.

Апаратът е от най-ново поколение и е изключително важен за дейността на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора.

Започнахме записване на желаещи да дарят кръвна плазма, за да им бъде изследвана кръвната картина и общия белтък, както и титъра на антителата срещу COVID-19. В процеса на самата плазмафереза ще бъдат изследвани още кръвната група, антиеритроцитни антитела и трансмисивни инфекции“,съобщи директорът на Центъра д-р Петя Матеева.

апарат
ПП ГЕРБ


Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да имат положителен резултат от PCR тест, от който да са изминали 40 дни, както и да отговарят на общите условия за кръводаряване – да нямат хронични заболявания, да не приемат лекарства към момента на даряването и да се чувстват клинично здрави.

С апарата ще работят двама млади лекари в екип с медицински сестри от отделение „Кръводаряване“. Извличането на рековалесцентна плазма чрез плазмафереза в Стара Загора започва от 9 декември.

апарат
ПП ГЕРБ


Благодаря Ви за всичко, което правите! Бъдете здрави!“, пожела на медиците от Центъра Емил Христов.