Рак на гърдата - най-честото онкологично заболяване при жените
Рак на гърдата - най-честото онкологично заболяване при жените / Sofia Photo Agency, архив

Веднъж в годината всяка жена задължително трябва да си направи гинекологичен преглед и преглед за рак на гърдата. Това каза в студиото на Дарик Стара Загора управителят на Комплексния онкологичен център д-р Петьо Чилингиров.

В онкоцентъра се извършват безплатни прегледи на жени, с предварително записване на тел. 042 614 196, обясни д-р Чилингиров.

През 2015 г. на отчет в центъра са се водили 21 228 души. Броят на пациентите е нараснал с около 600 души, в сравнение с 2014-а. Новооткритите случаи са 2500.

Има пациенти, които желаят всеки месец да се преглеждат, но има и такива, които дори при симптоми не се преглеждат. Благодарение на новата апаратура в България, има възможности за по-ранно откриване на заболяването.

Жените най-често страдат от рак на гърдата, а мъжете - от рак на белия дроб. Имаме пациенти от други области, които предпочитат да се лекуват в нашия център, обясни д-р Петьо Чилингиров. Той допълни, че факторите за заболяване от рак са много - начин на живот, промяна в храненето и двигателната активност, злоупотреба с цигари и алкохол. Стресът напоследък е доста сериозна предпоставка за ракови заболявания.

На 6 март в Стара Загора стартира кампанията „Дари коса". В продължение на два месеца, всеки желаещ може да дарява коса и средства за изработването на перуки за болни от рак на гърдата жени. Изработката на една перука струва около 500 лева. В Старозагорска област от перуки се нуждаят 20 жени.

Около десетина жени са заявили желание да се включат в импровизирания фризьорски салон на 6 март от 10.30 ч. в хотел „Сити". В два салона в областта ще подстригват безплатно.