Проект адаптира към красивото
Проект адаптира към красивото / netinfo

Близо 20 дами реализират творческите си идеи като използват свободното си време в ръчно майсторене на дамски бижута - колиета, гривни и други видове арт изделия.

Групата от сръчни майсторки е дело на проекта "Адаптация към третата възраст". Проектът е съвместен с Обществен дарителски фонд и сдружение "Труд и здраве" към КНСБ, а работата с жените започна през септември, разказа синдикалната лидерка Иванка Данаилова.

"Хората, които навлизат в пенсионна възраст се адаптират много по-трудно към това състояние. Така решихме да им дадем възможност да потърсят друга реализация в друга насока. Успяхме да привлечем повече от 20 жени. Получихме финансиране чрез Обществен дарителски фонд. Имаме намерение това, което сме създали да го предоставим за продажба и така да рефинансираме тази дейност", обясни Данаилова.

Оказало се, че към майсторенето на дамски бижута интересът нараснал толкова, че освен дамите, решени да изработват по свои идеи бижута , към групата се присъединили даже и внуците им, разказва ръководителката на сръчните майсторки и също участничка в изработването на уникалните накити колежката ни от вестник "Старозагорски новини" Таня Иванова.

"Най-добрата терапия за разтоварване е трудът. Между жените имаше такива, които поради естеството на работата си не са се занимавали с такива неща и сега усетиха тръпката от творчеството и  от това да направиш нещо със собствени ръце. Целта беше да се разтоварваме, да преодоляваме изолацията от оставането в къщи, а не да ставаме дизайнери", обясни журналистката -ръководител на групата.

Нели Гюргенева е една от талантливите  майсторки, която е специалист по реденето на маниста на колани, картини и бижута.  Както тя самата се изрази пред Дарик време било вече да се занимава с нещо женско, защото кажи-речи цял живот е била с мъжка професия -  ръководител движение на жп гарата в Стара Загора. С маниста Нели е изработила лика на Симеон Сакскобургготски, а сега издирва подходяща картина ,за да гледа от нея и изработи от маниста образите на братята Кирил и Методий, за да напомни на европейците откъде идва азбуката.

61-годишната Красимира Ангелова е икономист, но вече е придобила и нова специалност чрез проекта. Запознах се с нови неща, като това как да се работи с една кука и как се правят бижута, разказа тя.