Президентът стана абонат на старозагорска библиотека
Президентът стана абонат на старозагорска библиотека / Христо Христов
Библиотека “Захарий Княжески” отвори врати в своя нов дом на бул.Руски №44. Лентата пред западния вход на НОИ прерязаха президентът на републиката Георги Първанов и кметът на града д-р Евгений Желев.

Очарован съм от внушителния дом на книгите,който имам честта да открия в Стара Загора,сподели президентът Георги Първанов.Той призна,че е очаквал да види модерна и функционална библиотечна сграда,но зданието е надминало всичките му очаквания.

Президентът Първанов заяви,че е готов да инициира обществена дискусия за намиране на баланс между европейския и патриотичния поглед към българската история. “И аз не съм съгласен с много неща в учебниците по история,но не е работа на държавния глава да пише учебни програми”- така президентът коментира споменаването на опожаряването на Стара Загора в учебниците с 1 изречение.

Директорът на библиотеката Снежана Маринова подари на държавния глава и на кмета безсрочни читателски карти.

Йеромонах Козма от българския манастир в Света гора подари на старозагорската библиотека книгата “Атон-манастирът Зограф”,написана от Михаил Енев. Това е първата от 400-те религиозни книги ,които игуменът на Зографския манастир възнамерява да дари на библиотека  “Захарий Княжески”.