Националната художествена галерия гостува отново в Стара Загора
Националната художествена галерия гостува отново в Стара Загора / DarikNews.bg/архив
В Стара Загора ще бъде представена изложбата „Магията на Краков“. Експозицията е интернационален проект-изложба с участието на над 26 автори от Европа: Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България, Канада, САЩ,  Ирак.

В Стара Загора изложбата ще бъде открита на 19 февруари в Художествената галерия от 18.00 часа и ще остане до 6 март. След показването ѝ под липите ще бъде представена и във Велико Търново, тъй като част от творците са преподаватели във Факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университет.

Изложбата представя творби, за които културната столица на Полша – Краков е широко разбирана като обект за творческо вдъхновение. Град с уникален ландшафт, колорит, уникална архитектура, град с необикновени исторически личности и атмосфера, благоприятна за художествено творчество, град на културата и изкуството. Досега изложбата е представена в Полша, Италия и Словения, предстои презентирането ѝ и в България, като първото гостуване беше в София – в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР.

Проектът е замислен от Лешек Жебровски, галерист, куратор и организатор на разнообразни артистични проекти и представлява своеобразен калейдоскоп от представите, спомените и виденията на художниците при срещата им с град Краков. Град, чиято история и културно наследство оставят завинаги следа у всеки посетител с чувствителни за красивото сетива.

Изложбата е плод на вече преживени впечатления на артистите, посетили или пребивавали в Краков по различни поводи – пленери, изложби, резиденции.