/ община Стара Загора
Възможностите за съвместни културни прояви обсъдиха на среща директорът на Китайския културен център в София Ту Сюесон и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. „Договорихме се за участие на китайски художници в нашия пленер по живопис „Дружба“, както и за провеждане на Фестивал на китайското кино със субтитри през месец октомври“, обясни Иванка Сотирова.  

Табели разказват историята на старозагорски улици

Китайският гост прояви интерес към възможността за гостуване на балетен спектакъл на сцената на Операта в Стара Загора. Двамата се договориха за участие на китайски продукти и лектори във фестивала „Здравей здраве“, който се провежда в Града на липите. Обсъдена бе и възможността за посещение на група от 500-600 туристи, които ще бъдат в България по линия на културния обмен. „Нека Стара Загора бъде една от спирките им у нас, имаме с какво да ги посрещнем и впечатлим“, обясни зам.-кметът. 

„С тази среща поставихме началото, радвам се, че имате мисленето да изведете културните прояви на Центъра извън столицата“, каза още Сотирова. Тя предложи Стара Загора да бъде предвидена и при празнуването на Китайската нова година, както и да се мисли за възможности да бъде представено съвременното китайско дигитално изкуство.

Разказват за личностите, на които са кръстени старозагорски улици

„Това е едно много добро начало, надявам се, че с времето ще осъществим много съвместни проекти“, сподели Ту Сюесон. Той разказа още, че има възможности китайските изложби, които гостуват в Центъра да бъдат експонирани и в Стара Загора. Може да се работи и по проекти в сферата на библиотечното дело, по- конкретно по практиките за опазване на книгите.

Стара Загора е първият град извън столицата, който Ту Сюесон посещава през тази година и е много доволен от визитата. Китайският гост получи покана отново да дойде тук, да разгледа  културно-историческите забележителности на града, както и да наблюдава оперен спектакъл.