Показват костюмите на Турандот
Показват костюмите на Турандот / Държавна опера Стара Загора

До края на следващата седмица в билетен център на Държавна опера Стара Загора може да разгледате запазен костюм и корони от „Турандот" - 1990 година. Тогава, на 7 март е поставена за първи път на сцената на Старозагорската опера легендарното произведение на Джакомо Пучини - „Турандот". Диригент е Димитър Димитров, режисьор - Пламен Карталов, художник на декора - Иван Йорданов, художник на костюмите - Цветанка Петкова. В главната роля на Принцеса Турандот е Евдокия Здравкова - Хорозова, а Принц Калаф - Атанас Шопов. Участва и представителен детски хор при Читалище „Родина" в Стара Загора.

След големия пожар в Старозагорска опера по чудо е оцелял само един костюм от първата в историята на операта „Турандот". Костюмът е на един от тримата министри - Пинг, Панг и Понг - и може да го видите в Билетния център на Операта. До него, във витрината, предоставена от РБ"Захарий Княжески" са изложени трите корони на Турандот от постановката през 1990 година и корона на балетист. Вдясно е костюм от „Мадам Бъртефлай" и перука от същата опера - от постановката през 1991 година.

Короните са запазени от Дана Димитрова /перуки и грим/ , а костюмът е част от „мъжки гардероб" с отговорник Елена Димитрова. Експонирани са със съдействието на Антоанета Марулева - завеждащ постановъчна част в Операта.

За премиерата на „Турандот" след 8 дни, на 28 февруари 2013 година в шивашко ателие с отговорник Мария Христова се шият няколко нови костюми - солистичен и балетен, прави се шапка на император, както и шапки и костюми на 16-те деца от Детска музикално-танцова формация „ Маргаритки" при Общински детски център, които също участват в постановката. Сценографията за „Турандот"-2013 г. на Държавна опера Стара Загора е на Борис Стойнов, костюмите са по проект на Цветанка Петрова-Стойнова. Утре е първата костюмна репетиция, а на 28 февруари от 19,00 ч. е Премиерата на „Турандот" и голямото и завръщане след 23 години.