Пламен Димитров: Положението в ТЕЦ 2 е притеснително
Пламен Димитров: Положението в ТЕЦ 2 е притеснително / Dariknews.bg

Ситуацията в „Мини Марица - изток" е сложна, но все пак има някаква светлина в тунела. Това каза в Стара Загора председателят на КНСБ Пламен Димитров. Притеснително и тревожно е положението с държавната ТЕЦ „Марица изток-2", където за поредна година се отчитат загуби от производството. Причината е в скъпите въглеродни емисии, които централата трябва да плаща заради подписаните от държавата международни договори.

„При рекордни добиви на ел.енергия се генерират рекордни загуби въпреки намалените преки разходи за персонал и поддръжка на съоръженията", коментира Димитров.
Заедно с колегата си от КТ Подкрепа" Димитър Манолов той настоява за нова политика от страна на Министерството на енергетиката, която да доведе до промени в плащанията за въглеродните емисии. Двата синдиката искат България да се присъедини към Полша, която иска от ЕС в рамките на последното споразумение от Париж за климата да не унищожава поне още 10 години тежката си индустрия.

„Не го ли направим , не променим ли модела за търговия с въглеродните емисии през следващите 15-20 години ще трябва да затворим мините и топлоцентралите си. Това веднага ще увеличи зависимостта ни от външни доставчици на електроенергия", допълни Пламен Димитров. Той припомни, че към момента енергийната зависимост на България е 33 на сто , при средна за Европа 54 на сто.

Двата синдиката са инициирали съвместна конференция по темата, която ще се проведе 18 май в София. На нея ще присъства и еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Канете.