Песимистично:СТЕНАТА падна!  СТЕНИТЕ са живи!
Песимистично:СТЕНАТА падна! СТЕНИТЕ са живи! / netinfo

 Тези дни се навършиха 20 години от падането на СТЕНАТА. Онази Голямата, Берлинската, по която въздишаха хиляди хора. Видяхме отново падането й, еуфорията, познати и остарели лица, припомниха ни пищно от екран и ефир документални подробности, миговете  от онзи КРАЙ. 

А един атрактивен,  умен и с почти актьорски чар президент дори си пусна снимка във Facebook. Пак до нея ..

 До СТЕНАТА. 

По въпроса за прехода и СТЕНАТА се произнесоха бивши, предишни, минали,настоящи, исторически величия.

С една дума - много народ. Докато гледах и слушах всичко това, гарнирано с риска да се пресоли манджата, като всяко българско нещо, търсех облекчение в душата си и  спокойствие в живота си . Аз, дете на късния Комсомол,  прашинка от онези , които  последните години на Соца и зверските първи на ПРЕХОДА захвърлиха някъде там, в опит да се самоспасяваме, не усетих облекчение  в душата. Нито по-чист въздух, нито повече свобода и простор край себе си.  Уж имах демократичен рефлекс, но нещо не сработваше в последните  три петилетки.

Отдадох го на личното си бездарие да съм сред умните и хитрите в живота, на нездравословната си доза идеализъм и  непремерен работохолизъм, на търпение,  криви сметки,  лоши кредити, на  липса на гъвкавост.

Можех да продължа така до безкрай, докато ме засипваше  бодрата петица по  чевръста управленска  / не/ далновидност на  новия ни премиер, ако  професионалният ми шанс не ме отведе на  другарска среща. По ирония на съдбата на випуск, нарекъл себе си „Бузлуджански". Все мъже от  сой и  класа. С образование,  история, професии,  род, минало. Но готови и да имат бъдеще: заради идеализма и себеотдайността, с която бяха  служили на народа си и градили поне четири петилетки професионален живот. Първите две от тях- в онова време.

Улучих кофти момент.  На Големите Смени. На Големите рокади в онези структури, за които е  неудобно да се пише. И нездравословно да се мисли. Дори насън.   Тези, дето са все на мода, скрити и никога не излизат от обектива на историята.

 Тъкмо се беше развъртяла поредната кадрова метла. Този път - Цветанска. И Борисова. Яко беше помела значителна част  от тях. Някои очаквано, други-санитарно или в калабалъка, трети- съвсем нездравословно и несправедливо. Четвърти, усетили се преди време и навреме  бяха сменили  орбитата си и можеха да се похвалят със  солидна сума и настояще зад гърба си. Като доказателство, че са стрували нещо на държавата, но тя е решила, че не  си струват.

Тези изглеждаха уж доволни. А всъщност всички бяха като  пронизани лъвове. Лъвове, но пронизани.

Не го казваха, нито показваха, но личеше. От тъжните  и обречени песни, с които поливаха срещата.

Очевидно много съм се унесла в очите им, щом един от тях  ме извади от унеса с думите: „Виж ги момиче, както и да изглеждат сега,  каквото и да пише за тях по вестниците,  80% от тях,  щом трябва да бранят народа си, ще се запишат първи.".

 Каза го човекът, малко преди 12-тия час на камбаните, които следваха да възвестят 20-та годишнина от падането на СТЕНАТА.  От началото на прехода, който според някои социолози у нас свърши. Макар / Б.Б. да твърди, че тъкмо сега започва/ .

 Тогава пак се взрях в очите на ветераните от „Бузлуджанския". И  в едни други ветерани, които кротко предъвкваха пореден личен празник на съседна маса. Имена от близката индустриална история на страната. Имена, личности, кариери, бъдеще.Някога. И уж и  сега. Колко актуално, те си знаят.

И  пак избуя призракът на СТЕНАТА. Но не Берлинската,  която се оказа лесно разрушима и не най- Големият ЧОВЕШКИ ПРОБЛЕМ, а  за онези ДРУГИТЕ СТЕНИ, видими и невидими, които преходът с  бацила си на самоизяждането и разделението, отхвърлянето, поругаването  и  отричането, създаде.

 Уж бяхме същите хора, а  преходът ни направи  различни и раздалечими. Бутнахме една стена и вместо  неизбродими   хоризонти  и лекота от липсата на прегради, се оказахме пред купища други. Планини от прегради, от забрани, от страхове, от клишета, от граници и рамки. И никакъв хоризонт.

Уж унищожихме една  мразена глигархия, а създадохме друга. Изритахме читави хора от различни  места, смазахме стотици таланти, като ги сменихме с народ с калпаци, които трябваше да случат Бъдещето. В стремежа си да покажем, че сме се променили и Времето е в нас.И ние сме Времето. Жалка и обречена човешка амбиция.

И логично не се получи.

 Дали защото при всеки опит да завъртим спиралата само с цикъл нагоре, правехме невъзможно рискови амплитуди  с махалото, изритвайки  и смачквайки свестни и качествени  хора с позиции, минало, история, влияние -в периферията, обричайки ги на живот и съществуване „ Отвъд СТЕНАТА и въпреки СТЕНАТА".  

Като елегантно и  не винаги качествено  ги превръщахме в алтернатива и вражеска форма на държавата. Държава-сянка  в държавата.В нова олигархия, в структури с бели якички и босове.

И цялата тази кадрова и личностна , житейска и кариерна касапница облякохме в дрехата на Промяната, на Прехода. Окрещяхме я демократично, украсихме я с времеви лозунги, в които си приписахме собствеността върху ВРЕМЕТО.

И си въобразихме, че така можем да сме щастливи.  Цели 20 години, в които някои от нас  драстично смениха орбитите си, други ги отнесе центробежната сила, трети ги  сдъвка центрофугата, а четвърти  станаха недостижими.

И цялото това завихряне следваше да промени живота ни към по-добро. Да станем други хора. От новата нормалност. И  уж се случи. Странно защо тогава  и пак  недоволните и мърморещите са повече от доволните ? И което е страшното- се множат..

Въпреки липсата на СТЕНАТА от Берлин човешките ни страхове са още  по-големи, пречките пред свободния ни полет - мащабни,  а страховете и безперспективността - задушаващи.

СТЕНАТА падна.

20 години след нея  и началото на ПРЕХОДА, СТЕНИТЕ  Са живи.

И се множат.