За 3 дена - 3 подписа за "Бедечка"
За 3 дена - 3 подписа за "Бедечка" / Запазете Бедечка
Около 34 милиона лева ще струва само отчуждаването и обезщетяването на собствениците в „Бедечка”. Отделно са парите, които трябва да бъдат дадени за изграждането на парк.
За изграждането на инфраструктурата на квартала общината ще трябва да заплати около 17 милиона лева. Това каза в студиото на Дарик общинският съветник адвокат Стефан Анков, председател на временната комисия за „Бедечка”.
 
Ако Общинският съвет реши територията да бъде парк, собствениците трябва да бъдат обезщетени преди самото отчуждаване. Общината е тази, която трябва да плати.  Разбира се, единият от основните й източници за финансиране са данъците. Това решение обаче подлежи на съдебен контрол и е възможно сумата да нарасне.
 
 „Ние не можем да предложим решение на проблема. Предлагаме три варианта. В случая се засягат частни имоти. Досега не сме имали подобен проблем с толкова голямо обществено значение. Единият вариант, който предлагаме, е отчуждаване на частните имоти. Той е свързан със заплащане на справедливо обезщетение. Другият вариант е нещата да се оставят така и имотите да бъдат застроени”, коментира Стефан Анков.
 
Комисията предлага още един вариант, който обаче не е особено конкретен. Той е за едно по-различно застрояване – за спортни и развлекателни функции. Без жилищно строителство, което отново поражда проблеми. Собствениците ще могат да строят, но не и жилищни сгради, което най-вероятно ще доведе до нови съдебни дела.