Открити нарушения при  повторното броене за съветници в община Казанлък. Съдът казва в понеделник
Открити нарушения при повторното броене за съветници в община Казанлък. Съдът казва в понеделник / netinfo
В понеделник Административният съд в Стара Загора ще каже окончателното си решение по казуса “бюлетини за общински съветници в община Казанлък”. Заседанието е насрочено за 14 часа.

Вече приключи повторното борене на бюлетините, подадени за съветници.

То бе поискано от петима жалбоподатели- партиите БСП, “Ред, законност и справедливост”, Новото време, коалиция “Социалдемократи” и независимят кандидат за общински съветник Цветанка Пискова.

Според участвалите в броенето заинтересовани страни, преброители и вещи лица са констатирали наличие на голям брой действителни бюлетини за различни партии и съветници в отброените и отчетени първоначално като недействителни бюлетини.,

В много от случаите в тези недействителни бюлетини са открити на практика действителни бюлетини за независимия кандидат за общински съветник Цветанка Пискова.

Припомняме ви, че на нея не й достигнаха 64 гласа, за да намери място и в новия местен парламент. В предишния Пискова бе заместник-председател.

По време на повторното броене са констатирани и сериозни несъответствия в броя на празните пликове и подадените в съответните секции бюлетини за съветници.

В една от преброените секционни комисии са отчетени едва 20 празни плика, а намерените бюлетини са в пъти повече.

Открити са били и много недействителни бюлетини, преброени и зачетени от СИК като действителни, въпреки че положеният вот е излизал от полето на политическата сила, за който е бил даден.

Преброителите са установили различия и несъответствия в данните за броя гласували в протоколите на СИК и действителния брой на положените подписи, открити в избирателните списъци за съответната секция.

Подобно разминаване е открито в няколко избирателни секции.

В казус като този, Законът за местните избори е категоричен, че изборите трябва да се обявят за недействителни, коментира адвокат Милка Енчева, представител на един от жалбоподателите- БСП.

Според Николай Златанов, представител на ГЕРБ и участвал в броенето, няма открити сериозни нарушения и най- вероятно няма да се стигне до касиране на вота за съветници в града на розите.

Какво ще реши Съдът, ще стане ясно в понеделник. Дотогава и вещите лица ще са готови със становищата си.

Междувременно от ОИК –Казанлък предоставиха на административните съдии цялата документация по регистрацията на листата на ДПС в общината за участие в местните избори.

Освен тази регистрация, представителите на жалбоподателите настояха Съдът да разгледа и регистрациите на всички останали коалиции, партии и листи на организации, направени след тази на ДПС.