незаконен волиер
незаконен волиер / Dariknews.bg
След проверка:До два дни животните ще бъдат премахнати
Диви прасета се отглеждат в незаконни заграждения край село Славянин, община Братя Даскалови. Съоръжението се намира в гората, само на километър извън селото. Там, по информация на очевидци и наши източници, са затворени дивите животни, сред които много майки с малките си. Целта на този волиер е обучение на ловните кучета на ловджии от района. Сигнал за незаконното заграждение е изпратен до Областната структура на БАБХ и областна управа.

При проверка на наши служители днес бе установено, че действително в загражденията има по-малко от десетина животни, сред които и малки прасенца. Имаме уверението, че до два дни прасетата ще бъдат премахнати. Дали обаче те са отглеждани за жив материал за ловни кучета, какъвто сигнал получихме, ние не можем да установим. В началото на другата седмица предстои да извършим втора проверка на място“, коментира пред Дарик директорът на Областната агенция по безопасност на храните  д-р Дамян Миков.

По информация на източниците ни, прасетата там са изгладнели и почти ежедневно са "обучителен материал" за кучетата на ловджиите.

незаконен волиер
Dariknews.bg


Местните хора се страхуват да говорят, тъй като по думите им, отношение към това място имали важни хора, сред които директори на държавни институции и представители на местната и законодателна власт. Подобно съоръжение е забранено със закон, но въпреки това се коментира, че има изградено и в землището на село Казанка.

За стадото диви прасета, сред които множество майки с малки, съобщава казанлъчанка, станала свидетел на обора. Незаконните съоръжения са известни с името "волиер" /от фр. ез. думата буквално означава стопанство за отглеждане на диви птици/. По думите на жената, пожелала анонимност, в този волиер на открито почти ежедневно ловци пускат свои кучета, за да ги обучават на „живо месо“ и гледките били покъртителни, но местните хора се страхували да разказват за ставащото там.

незаконен волиер
Dariknews.bg


Доколко позволен е този волиер и знаят ли съответните институции за него и ставащото край Славянин? И коя от тях трябва да защити затворените и обречени за жива плячка животни?

Въпроси, които чакат своите убедителни отговори.