Ден на Европа
Ден на Европа / Община Стара Загора
Ученици от старозагорски училища се събраха днес в парк „Тракия“, за да отбележат 9 май-Ден на Европа. Празникът започна с изпълнение на Одата на радостта - химн на Европейския съюз.

Отбелязваме Деня на Европа

„Трябва да бъдем обединени и в нашите цели, и в нашите ценности. Нека има свобода и мир по света. Бъдете достойни граждани на България и Европа, вие сте бъдещето“, пожела Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора.

Ден на Европа
Община Стара Загора

Старт на празника дадоха с техно ръченица мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие. След тях публиката покориха с уникалните си изпълнения членовете на Вокална студия „Траяна глас“.

Присъстващите ученици от Пето основно училище „Митьо Станев“, Шесто основно училище „Свети Никола“ и от Професионалната гимназия облекло и хранене „Райна княгиня“ се включиха във викторината, в която отговаряха на въпроси свързани със създаването на Европейския съюз, членуващите в него държави, официални езици и др. Отговорилите правилно получиха подаръци

Ден на Европа
Община Стара Загора

Празникът продължи с изпълнения на Клуба за хип- хоп танци при ЦПЛР , Школа за поп музика при Народно читалище „Георги Бакалов“, Фолклорен ансамбъл „Траянци“ и фолклорна формация „Китчица“. Стотици балони полетяха в небето като символ на мира и свободата.

На 9 май се отбелязва годишнината от историческата реч на френския външен министър Робер Шуман, в която той споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз, припомни водещата Евгения Пекова.

Ден на Европа
Община Стара Загора

Организатори на празника са Община Стара Загора, Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР). Гости на празника бяха Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора и Петя Чакърова, зам. областен управител.