Още разследват бабата с ДДС-то
Още разследват бабата с ДДС-то / netinfo

Още не е приключило разследването на делото срещу 72-годишната Светла Николова, внукът и Константин и още двама мъже, научи Дарик радио.

Организираната престъпна група, източвала ДДС, чрез множество фирми бе разкрита през април при операция на Регионално звено “Борба с организираната престъпност” в Стара Загора. В операцията, осъществявана под наблюдението на окръжна прокуратура са участвали сектори “Икономическа полиция” и ГОММ при РДВР – Стара Загора и Варненското звено за борба с организираната престъпност.

При акцията са задържани организаторът на групата 44-годишният Вихър Марков, 72-годишната Светла Николова от Стара Загора, внукът и Константин Г. и 40-сет годишния Емил К. от Варна. Иззети са 53 фирмени печата, кочани с фактури, 4 компютърни конфигурации, два лаптопа, фирмени и счетоводни документи. По първоначални данни нанесените щети на държавния бюджет надвишават 15 милиона лева.

Всъщност по образуваното дознание Николова е уличена по член 321, алинея 2 от Наказателния кодекс– за участие в организирана престъпна група. По същият текст от Наказателния кодекс са уличени внука и и 40-сетгодишния мъж от Варна. Организаторът Вихър Марков е уличен по член 321, алинея 1 от НК – за организатор на групата. По текста за участие в организирана престъпна група законодателят предвижда затвор от една до шест години.

Разследването не е приключило, защото се бави изготвянето на експертизите, обясниха запознати. Едва когато бъдат готови експертизите, делото може да бъде внесено в съда и да се говори за съдебен процес. Става дума за огромна документация на повече от 70 фирми. Необходимо е да се проследи бизнес администрацията на фирмите, сделките им, къде, какво и на кого са продавали и как са се реализирали покупко-продажбите. Според запознати, някои от фирмите, замесени в източването на ДДС са известни фирми, свързани с производство на алкохолни и безалкохолни напитки.

Междувременно, стана ясно, че съдът е изменил мярката за неотклонение на Вихър Марков от постоянен арест на "домашен арест".