Опасен бизнес?!
Опасен бизнес?! / netinfo
Софийската фирма “Стройпроект”, която е базирана в района на Баритна мина, настоява да разшири дейността си като разкрие четири склада за съхранение на взривни материали.

На площадката на Баритна мина функционира фирма, собственост на “Сройпроект” с предмет на дейност производство на пиротехнически състави и противоградни ракети. За две години тя е разснарядила около 2 хиляди тона артилерийски боеприпаси, които са с изтекъл срок на годност или свалени от употреба.

Данните за всичко това са описани в доклада на Времнната комисия към Общинския съвет, а един от направените изводи е, че “обществеността не е информирана за състоянието на проблема и липсва механизъм за привличането и в процеса на упражняване на контрол”.

Общинският съветник Николай Шопов, който е председател на Временната комисия, коментира за Дарик радио, че ” сега всичко зависи от волята на Общинския съвет и на Администрацията. Това е сериозен бизнес и ако се вземат превантивни мерки, могат да се намерят допирни точки и да се наложат добри практики. Грешката на инвеститора е, че той не е информирал старозагорци за своята дейност. Може да се окаже, че не съществува опасност!

Трябва обаче да отчетем близостта на фирмата до града!”

Групата общински съветници от коалиция БСП, ПБС и ДСХ прочетоха декларация, в която е записано,че “не са против развитието на бизнеса в общината, но тя реагира болезнено на бизнес, който е опасен за хората и инфраструктурата”. Съветниците са “против изграждането на нов център , който може да доведе до трагични последствия за нашия град”.

Председателят на групата Бойчо Биволарски предложи на следващата сесия текстът на декларацията да се гласува и да се приеме от Общинския съвет.