Общински съветници подкрепят Музея на религиите с декларация
Общински съветници подкрепят Музея на религиите с декларация / DarikNews.bg, архив

Общинските съветници от групата на политическа партия ГЕРБ Маноил Манев и Николай Диков ще внесат в Общинския съвет декларация във връзка с предложените промени в закона за Вероизповеданията, в частта им касаещи собствеността върху манастири,храмове и молитвени домове.

„Целта ни е Музеят на религиите в Стара Загора да бъде запазен. Ще направим предложение декларацията да бъде изпратена до парламентарната група на ГЕРБ и да бъде внесана в Народното събрание.
Според нас промените в Закона за вероизповеданията могат да доведат до унищожаването на Музея на религиите", каза за Дарик общинският съветник Маноил Манев.

Според него съществува възможност една сграда, която е място, разказващо за вярванията по нашите земи и е паметник на обединението на българите, да бъде превърнато в паметник на омразата.

„Музеят на религиите в град Стара Загора е едно уникално в световен мащаб културно историческо наследство. Съчетало в своите стени цялата история на вярванията по нашите земи. Музей - единствен в Европа, естествено събрал в няколко стотин квадратни метра историята на религиозността на нашите предци . Място, пред което хората на Света,Европа, България и Стара Загора могат и ще прекланят глава в почит на древната история, духовната сила на българската земя и търпимостта на съвременните българи към вярата на всички вероизповедания да бъде УНИЩОЖЕН!
Ние като общински съветници, избрани по волята на нашите съграждани да защитаваме интересите им, не можем да допуснем Музеят на религиите да се превърне от символ на гражданска,етническа и верска толерантност в градивен камък на разделението,омразата и верската нетърпимост. Допуснем ли това да се случи ние ще отговаряме пред нашите съграждани, не само сега, а и в бъдеще.
Нашите деца и внуци и техните деца и внуци НЯМА да ни простят, че безучастно сме приели да бъдат залети с бетон и скрити отново под земята оцелелите през хилядолетията тракийски молитвен комплекс и православна църква и за тях да бъде забравено", се казва в декларацията.