Общината плаща от бюджета си изпълнението на европейски проекти
Общината плаща от бюджета си изпълнението на европейски проекти / община Стара Загора
Общината плаща от бюджета си изпълнението на европейски проекти
73090
Общината плаща от бюджета си изпълнението на европейски проекти
  • Общината плаща от бюджета си изпълнението на европейски проекти

Община Стара Загора изпълнява едни от най-големите проекти по оперативни програми, но сме силно зависими от финансовия ресурс, който влиза по тях. Това каза кметът Живко Тодоров по повод спрените плащания по еврофондовете.

Работи се по няколко проекта по оперативните програми „Околна среда" и „Регионално развитие". Плащанията обаче по тези програми са спрени, замразени са и средствата по фонд „Флаг" и в момента се разплащаме с пари от общинския бюджет, тъй като не можем да спрем проектите, обясни кметът Тодоров. Допълнително около 1 милион лева от общинския бюджет ще са необходими, за да мине разплащането с фирмите, поясни той и призна, че общината се справя добре с изпълнението на проектите, но темата със спрените плащания е въпрос на национална политика. „Това обаче ще се отрази негативно върху гъвкавостта на общината, тъй като „затваряме" общински пари докато не си ги получим обратно от програмите. Нямаме друг избор".

В момента успешно са приключили проектите за Онкодиспансера и Античния форум. Работи се по изпълнение на Центровете за настаняване от семеен тип, предстои документацията да бъде изпратена към управляващия орган. Авансово са постъпили 8 400 000 лева за транспортния проект. Със средствата ще стартират основните дейности, а за догодина ще остане доставката на тролейбусите и телематиката. Пред старт е строителството на Регионално депо за отпадъци.

По „Зелена и достъпна градска среда" се работи по градинки и междублокови пространства, приключи ремонтът на ул. „Христо Ботев" , но продължават дейностите по бул."Ген. Столетов". Продължава и работата по Водния проект, за изграждане на канализацията в няколко квартала и колектор, който минава през центъра на града. По текущите плащания не се очакват финансови корекции, защото последващият контрол е минал.

Не се предвижда и увеличаване на данъци и такси за жителите на общината през следващите години.

През 2015 година общината ще има два пъти по-малък дълг, отколкото в началото на мандата.

В прикачения звуков файл чуйте коментара на кмета Живко Тодоров по повод доклада на ОЛАФ за проекта за елктронно правителство.

Докладът на ОЛАФ от извършеното разследване по изпълнението на договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Община Стара Загора - за по-добро административно обслужване чрез електронното правителство" потвърждава наложените от националните контролни органи санкции на общината в размер на 1 млн. 055 хил. лв.