Новата детска градина ще приема 100 деца
Новата детска градина ще приема 100 деца / DarikNews.bgq архив

За първи път от 20 години насам, на мястото на бившата вечерна гимназия, в центъра на Стара Загора, е построена нова общинска целодневна детска градина „Камбанка".

Символичната първа копка за старта на строителството бе направена на 20 септември миналата година. Мястото, на което е издигната новата учебна сграда, е на площ от около 2 хил. кв. м. Проектът за нея бе безвъзмездно дарен от архитект Иван Иванов, а изпълнител на строително-монтажните дейности е ДЗЗД „СК - Айтос", гр. Стара Загора. Средствата, с които се построи новата детска градина до полицията, са от държавния бюджет. Договорът е на стойност 1 577 985 лева.

Градината е с капацитет от 100 деца в четири възрастови групи, разпределени по 25 деца в група. 22 са щатните бройки за персонала, като 10 от тях са педагози.

От следващата бюджетна година финансирането на новата детска градина може да се осигури по стандартите за съответните делегирани от държавата дейности, при условие че местата са разкрити не по-късно от 30 юни 2014 година.

Използването на капацитета на новото детско заведение и получаването на финансовия ресурс за функционирането му ще даде възможност да се удовлетвори нарасналата нужда от места в детските градини в интерес на децата, техните семейства и в обществена полза.

В община Стара Загора има 25 общински детски градини, 22 в града и 3 в селата. В последните няколко години трайно се утвърждава тенденцията на увеличаване броя на
родителите, които желаят децата им да посещават детски градини. От една страна е увеличeн броят на родените деца през 2009, 2010 г., от друга страна съгласно чл. 20 ал.
1 от Закона за народната просвета - „Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст".

Особено предпочитани от родителите се оказват детските градини в централната част на града. Това доведе и до необходимостта от откриване на новата детска градина „Камбанка" в центъра на града.