Настояват за психолог за онкоболните деца
Настояват за психолог за онкоболните деца / Sofia Foto Agency

50 случая на деца с онкологични заболявания са вписани в Регионалния раков регистър за област Стара Загора за изминалата 2010 година. В тази цифра влизат десет новооткрити деца с рак. През 2009 година те са били наполовина - пет деца. Данните обобщи за Дарик начлникът на Регионалния раков регистър д-р Диана Кирова.

Най-честите локализации при децата с онкологични проблеми са левкемиите. През 2010 година болните деца в региона са четири. Две деца са с диагноза тумор на мозъка. Същата цифра се отнася за непълнолетни с  диагностициран тумор на костите и ставните хрущяли. Всички регистрирани случаи са на деца до 17 години.

В отделенията с онкоболни деца е необходимо да има психолог, който да разговаря с децата и да им помага в борбата с болеста. За това настояват от Сдружението на онкоболните и техните съподвижници. Работим за това и в Стара Загора да бъде създадена местна структура на орнанизацията, заяви в предаването Дарик кафе заместник-председателят на сдружението в Казанлък Ваня Дянкова.

В града на розите организацията работи от 5 години. Основният проблем, с който се сблъскват от сдружението е, че в България липсва добра здравна култура, която да гарантира ранното диагностициране на рака. "В офиса на сдружението разговаряме с онкоболните и им обясняваме, че тяхната диагноза не е смъртна присъда. Правим срещи с хора, които са се излекували. Даваме кураж на останалите и техните близки, защото семейството играе важна рола в борбата с рака", разказа Дянкова.

"Друг проблем е отношението на обществото. Има случаи, в които работодателят намира поводи да уволни онкоболен служител, ако той дълго време боледува. Но след като човек се е преборил с болестта, не виждам проблем да започне отново работа", коментира Ваня Дянкова.

Днес е Международен ден на децата, болни от рак. Денят се отбелязва по инициатива на Международната конфедерация на организациите на родителите на деца, болни от рак, в повече от 40 държави.