Настаняват в дом тримесечното бебе, ако оцелее
Настаняват в дом тримесечното бебе, ако оцелее / Dariknews.bg, архив

Тримесечното бебе, което бе прието в крайно тежко състояние и с опасност за живота в детска клиника в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД -( Университетска) ще бъде настанено в социална институция, ако лекарите се преборят за живота му.

„До този момент това не е направено, защото е невъзможно да се случи без съгласие на майката. А такова не сме получили. Ако детето оцелее, има вероятност, с препоръката на медицинска комисия, да издействаме такова настаняване", обясни д-р Марлена Панайотова, която е приела детето в Интензивния сектор на Детска клиника.

Семейството на момиченцето пък ще получи еднократна помощ и ще бъде подпомогнато от социалните служби в града. 31-годишната майка има още две деца, които според лекарите също са изложени на риск, тъй като са останали сами в домашни условия, докато сестричката им се бори за живота си.

Кърмачето е в тежко състояние и с опасност за живота, след като майката третирала кожата на детето до края на втория месец със сол по съвета на по-възрастна жена. Впоследствие кожата на детето силно се зачервява и се напуква. Преди десет дни за пръв път детето попада в Детското отделение, но след еднодневен престой майката напуска самоволно стационара заедно с момиченцето. Още тогава от болницата са уведомили социалните служби и личният лекар на семейството.