МЗ:Обгазяването уврежда детското здраве
МЗ:Обгазяването уврежда детското здраве / netinfo
Децата в Стара Загора боледуват 9 пъти по-често от белодробни заболявания,в сравнение с децата ,които живеят в Предбалкана.Това е неоспоримо доказателство за вредното влияние на атмосферното замърсяване върху детското здраве. Заключението е записано в официалния доклад за скрининговото проучване на здравното състояние на децата в Старозагорска област.Проучването бе проведено с решение на Междуведомствената комисия за изясняване на последствията от многократните обгазявания на региона,която бе създадена със заповед на министъра на здравеопазването.

Скрининговото проучване е обхванало близо 10 хил.деца от Стара Загора и контролните общини Гурково и Павел баня.Изследването е проведено през май и юни миналата година и повечето деца са били клинично здрави.60% от болните деца са с хронични увреждания на дихателните пътища ,лигавиците на гърлото,носа и очите. Старозагорските деца боледуват от сенна хрема и алергични състояния два пъти по-често от тези в контролните селища,въпреки че живеят в по-благоприятна среда и с повече удобства.

Експертите от Здравното министерство препоръчват да се намали вредното въздействие от замърсяването на въздуха и да се организират профилактични прегледи за ранна диагностика и лечение на детските заболявания в региона.

Заседанието на Междуведомствената комисия приключи с решение за изработване на програма за оздравяване на населението,пострадало от обгазяванията. Участниците си поставиха срок до октомври да разполагат с готова програма, с осигурено финансиране от оперативните програми за регионално развитие и околна среда на Европейския съюз.